Географія.Природознавство.Школа(різне)

Географія.Природознавство.Школа(різне)
Географія.Природознавство.Школа(різне)

Загальна кількість переглядів сторінки

Авторські розробки з географії, природознавства та інших предметів. Розробки з різних питань шкільного життя

Архів блогу

неділю, 22 січня 2012 р.

Конспект1"Технологія вирощування рослин"

Португальський О.В. Планування варіативного модулю "Технологія вирощування рослин та догляд за ними" // Форум педагогічних ідей « Урок ».Освіта.UA – Розділ «Методика та технологія» - 2012.
ТРУД 9ВР БМ 1-2(невідредагований неповний конспект)
Тема 1. Лікарські рослини, їх значення, види. Рослини регіону.
УМ1. Лікарські рослини, їх значення, види. Рослини регіону.
Мета: (навчальна) ознайомити учнів із завданнями варіативного модулю на ІІ семестр «Технологія вирощування рослин та догляд за ними», сформувати в учнів поняття «лікарські рослини»,(виховна) на прикладах пояснення значення і видів рослин виховувати екологічну свідомість, (розвивальна) розвивати вміння учнів спостерігати за природним довкіллям, визначати та поліпшувати його склад
Унаочнення: робочі зошити, енциклопедичний довідник «Лікарські рослини», фотографії рослин.
І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
Учитель вітає учнів, перевіряє готовність учнів до уроку, учні підписують робочі зошити в клітинку для нового варіативного модулю.
ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І УМІНЬ УЧНІВ.
Учитель уточнює, які курси трудового навчання вивчали учні протягом минулих років, нагадує про основні підсумки і результати навчання у І семестрі класу загалом і окремих учнів.
ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ.
Цей курс трудового навчання включає в ІІ семестрі варіативний (змінний) модуль «Технологія вирощування рослин та догляд за ними», який передбачає певну послідовність теоретичної, проектної і практичної діяльності, два тематичних оцінювання і захист виконаного проекту з наступним семестровим оцінюванням. Планування курсу виконано відповідно до варіативного модулю, складеного автором Боринець Н.І.
ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1. Лікарські рослини – рослини, які є сировиною для отримання ліків для народної, медичної або ветеринарної практики з лікувальною або профілактичною метою.
2.На сьогодні відомо близько 500 тисяч видів рослин, проте в офіційній і народній медицині у світі широко використовується лише невелика частина - близько 12 тисяч рослин. Якщо відкрити будь-який великий довідник «Лікарські рослини», можна побачити, що там є багато відомих рослин, що використовуються звичайно і для їжі чи іншої мети або просто ростуть навколо нас. Часто при лікуванні люди намагаються користуватися ліками природного походження замість штучних синтетичних ліків, вважаючи їх менш шкідливими у побічних ефектах. В Україні в офіційній медицині використовуються близько 200 видів рослин, а вирощують спеціально в культурі близько 30 видів.
3. Взагалі ліки і рекомендації для лікування , тактику лікування визначає лікар, виходячи зі своїх знань та повсякденного досвіду свого і сучасної медицини. Часто лікарем призначається кілька ліків одночасно з надією, що якісь ліки подіють проти хвороби, якщо інші не подіють.
4. Часто лікарські рослини із однієї родини мають схожу назву, але належать до різних видів. Звичайно тоді про їх лікувальні властивості у довідниках пишуть менше, посилаючись на один вид рослини.
5. Деякі лікувальні рослини визнані медициною офіційними і допущені для продажу в аптеках, інші такими не визнаються, хоча використовуються в народній медицині і продаються травниками-підприємцями .
6. Лікувальні рослини збираються як в дикій природі, так і вирощуються спеціально на окремих ділянках. У кожної рослини свої правила і терміни збирання.
7.На території Миколаївщини ростуть багато лікувальних рослин. Переважно це трав’янисті рослини, але є кущі і дерева. Рослинність переважно належить до природної зони степу. На окремих видах рослин ми зупинимося на наступному міні-модулі.
8.Лікарські рослини мають велике значення для людини, оскільки за їх допомогою виліковується безліч хвороб та продовжується життя людей і тварин.
V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
Складання опорного конспекту
Тема 2. Біологічні ознаки, характеристика лікарських рослин. Отруйні квіткові рослини.
ЗП2. Біологічні ознаки, характеристика лікарських рослин.
Мета: (навчальна) познайомити учнів з біологічними ознаками, дати характеристику лікарських рослин, (розвиваюча) розвивати у учнів вміння орієнтуватися у природному довкіллі, (виховна) виховувати в учнів бережливе ставлення до рослин
Унаочнення: робочі зошити, енциклопедичний довідник «Лікарські рослини», фотографії рослин.
І. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1. Біологічні ознаки лікарських рослин взагалі такі ж, як і для всіх рослин. Хоча в Україні серед них переважають трави. Терміни цвітіння , висота ,колір квітів, умови вирощування лікарських рослин різні. Серед трав є однорічні, дворічні і багаторічні.
2. Зупинимося більш детально на деяких найбільш відомих в Україні лікарських рослинах.
3. Нагідки лікарські (крокіс, календула) – однорічна трав’яниста рослина родини айстрових. Використання: широкий спектр і у різних лікарських формах.
4. Ехінацея пурпурова – багаторічна трав’яниста рослина родини айстрових висотою до 150см. Походить зі сходу США, в Україні росте на півдні більше як декоративна рослина. Використання: стимуляційний вплив на ЦНС, посилення потенції, боротьба з депресією, виснаженням.
5. Наперстянка – багаторічна трав’яниста рослина родини ранникових. До лікарських видів відносяться наперстянка великоквіткова, наперстянка пурпурова, наперстянка шерстиста. Поширення: Полісся, лісостеп України, Карпати, спеціалізовані господарства для заготівлі. Використання: лікування серця.
6. Ромашка лікарська – однорічна рослина родини айстрових, поширена по всій Україні як бур’ян. Використання: у великій кількості, найчастіше як антисептик.
7. Звіробій витягнутий (гірський Крим), звіробій звичайний (по всій Україні) – багаторічні рослини родини звіробійних. Використання: найчастіше при хворобах травного тракту.
8. Череда (види: поникла, промениста, трироздільна) – однорічні рослини родини айстрових, поширені по всій Україні. Використання: сечогінне, потогінне, жовчогінне, бактерицидне.
9. Живокість (сокирки польові) – однорічна рослина, по всі Україні як бур’ян. Використання: сечогінне, протизапальне, відхаркувальне. Увага: отруйна, особливо насіння. Але малотоксична і корисна при багатьох хворобах.
10. Чорнобривець болотяний (череда трироздільна, собачі реп’яхи) – однорічна трав’яниста, росте по всій Україні. Використання: сечогінне, потогінне, жовчогінне, бактерицидне, обмін речовин.
11. Меліса лікарська – багаторічна трав’яниста рослина. Поширена в центральній і південній Європі. В Україні лише в культурі, але може дичавіти. Використання; седативна дія при використанні інших ліків, протизапальна.
12. М’ята (кілька видів: блошина, водяна, перцева, польова, холодна) – багаторічні рослини в різних місцях України. Використання: спазмалітичне, болетамувальне, протизапальне, дезинфікуюче.
V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
Складання опорного конспекту
ЗП3. Отруйні квіткові рослини.
Мета: (навчальна) познайомити учнів з отруйними рослинами, (розвиваюча) вчити відрізняти від інших і використовувати позитивні якості живих компонентів природи, (виховна) виховувати в учнів бережливе ставлення до рослин не залежно від відомих на цей час їхніх якостей.
Унаочнення: робочі зошити, енциклопедичний довідник «Лікарські рослини», фотографії рослин.
І. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1.Нас оточує безліч рослин, багато з них отруйних. Отруйною може бути вся рослина або її частина, наприклад, насіння. Також є малотоксичні рослини. При всьому тому, що багато з рослин отруйних, багато з них використовуються і як лікарські. Але при цьому треба чітко дотримуватися перевірених рецептів у їх використанні. Звісно, треба враховувати , що користь при лікуванні може переважати побічні негативні ефекти. Зупинимося на найбільш відомих отруйних рослинах України.
2. Вовчі ягоди – родина росли з 95 видів. Вовчі ягоди звичайні – кущ родини тимелейових висотою 40-120 см. Плід – кістянка червоно кольору. Рослина смертельно отруйна, але використовується в неофіцинальній народній медицині.
3. Чистотіл великий – багатолітня трав’яниста рослина висотою до 100 см. Отруйна, може призвести до паралічу ЦНС. Але використовується в народній і офіційній медицині.
4. Блекота чорна – дворічна трав’яниста рослина родини пасльонових. Діти отруюються насінням з коробочок. Блекота використовується для виготовлення лікувальних препаратів.
5. Дурман – однорічна трав’яниста рослина висотою до 1 м, плід – багатонасінна коробочка. Всі частини дурману отруйні. Використовується листя в народній медицині та в препаратах.
6. Болислав – дворічна трав’яниста рослина висотою до 180 см. Використовується в лікарських цілях, але всі її частини отруйні.
7. Серед отруйних рослин є рослини, які рідкісні і на грані знищення. Їх треба охороняти, бо це кладова природи, про можливості якої ми ще до кінця не знаємо
V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
Складання опорного конспекту
Д. з.: Конспект

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вітаю відвідувачів блогу

Матеріали блогу допоможуть вчителям і учням.Частина з них є фактично посібниками для вчителів, частину можуть використовувати учні. Можливі дрібні помилки чи дрібні недоробки, які будуть коригуватися при повторному читанні. Прохання дотримуватися авторських прав і у разі публічного використання матеріалів блогу робити посилання на назву блогу і автора. Якщо ви тут вперше і не можете зорієнтуватися, переходьте на головну сторінку, а на ній є також архів блогу. Користуйтеся також чорними трикутниками в архіві для орієнтації по сторінках.

Прихильники