Географія.Природознавство.Школа(різне)

Географія.Природознавство.Школа(різне)
Географія.Природознавство.Школа(різне)

Загальна кількість переглядів сторінки

Авторські розробки з географії, природознавства та інших предметів. Розробки з різних питань шкільного життя

Архів блогу

суботу, 11 лютого 2012 р.

Конспект3"Технологія вирощування рослин"

Португальський О.В. Планування варіативного модулю "Технологія вирощування рослин та догляд за ними" // Форум педагогічних ідей « Урок ».Освіта.UA – Розділ «Методика та технологія» - 2012.
ТРУД 9ВР БМ 5-6(невідредагований неповний конспект)
Тема 1. Місце декоративних кущових рослин в озелененні, їх роль. Характеристика українських видів кущів.
ЗП1. Місце декоративних кущових рослин в озелененні, їх роль. Характеристика українських видів кущів.
Мета: (навчальна) ознайомити учнів з місцем декоративних кущових рослин в озелененні, їхньою роллю; дати характеристику українських видів кущів,(виховна) виховувати любов до природи і почуття прекрасного, (розвивальна) розширити свідомий життєвий кругозір учнів у сприйнятті довкілля і дати приклади позитивного впливу людини на нього .
Унаочнення: робочі зошити, фотографії рослин.
І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
Учитель вітає учнів, перевіряє готовність учнів до уроку.
ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І УМІНЬ УЧНІВ.
Учитель перевіряє учнями виконання домашнього завдання.
ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ.
Коли ми йдемо через сквер, парк чи навіть вздовж дороги, ми часто несвідомо бачимо різні рослини. Але чи задумуємося ми про те, що їх колись посадили з якоюсь метою люди, про те, чи забезпечений постійний догляд за цими рослинами, чи вдало підібраний видовий склад рослин для місцевих умов тощо…
ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1.Декоративні рослини – рослини, які звичайно вирощують для оформлення садів, парків, скверів, дворових територій. В житлових приміщеннях їх ще називають кімнатними рослинами. Декоративні рослини використовуються і для створення живих колючих огорож або неколючих огорож для обмеження ходіння і проникнення через певні напрямки і ділянки. Як колючі огорожі найбільш ефективні шипшина та ожина, ожина часто доповнює штучні огорожі і чіпляється до них гіллям.
2. Серед декоративних кущових рослин на території України найбільш відомі бузок, жасмин, калина, троянди, туї. З дикоростучих найбільш поширена шипшина, яка потребує щорічного обрізання гілок. Більш цінні самшит, кипарисовики, ялівець козацький .Цінні види рослин потребують звичайно не тільки догляду, а і охорони не тільки від крадіїв з метою пересадки на своїх приватних ділянках, але частіше від зовсім безглуздого обривання квіток , гілок і подальшого повного знищення.
3. Троянди – культурні рослини родини трояндових. Дикорослі рослини – шипшина. Троянди мають плоди у вигляді шипшини. Відомо близько 14000 сортів троянд. Троянди використовують як декоративні рослини, як харчову рослину для виготовлення з пелюсток варення, як ефірну рослину. Звичайно троянди потребують не тільки догляду , але і охорони, незважаючи на їхню поширеність. Посадковий матеріал на троянди має постійний попит, як попит на квіти для подарунків. Значну частину троянд імпортується в Україну, тому цю нішу мають заповнити українські виробники.
4.Бузок – кущова декоративна рослина заввишки до 5 м, з великою кількістю гілок, на яких утворюються суцвіття. Нині виведено близько 300 сортів бузку. Рослини невибагливі, але позитивно реагують на внесення добрив і особливо додаткове зрошення в умовах півдня України.
5. Жасмин – кущова рослина, відомо близько 300 сортів. Вирощується як декоративна та для отримання ефірної олії для парфумів.
6.Калина – гіллястий кущ або невелике (2-4 м)дерево. Квітки білі, пахучі. Плоди – червоні кулясті, зібрані у грона, достигають у жовтні. Розмножується живцями, відсадками, насінням. Виділено сорт «Київська садова № 1». Калина потребує вологи, тому на півдні України треба її додатково поливати.
V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
Складання опорного конспекту
Тема 2. Характеристика ґрунтів для кущових рослин. Способи розмноження, садіння, догляд за рослинами.
ЗП2. Характеристика ґрунтів для кущових рослин.
Мета: (навчальна) дати характеристику ґрунтів для кущових рослин, (розвиваюча) поглибити уявлення учнів про ґрунт як специфічний компонент живої і неживої природи, (виховна) виховувати в учнів бережливе ставлення до ґрунту.
Унаочнення: робочі зошити, фотографії рослин.
І. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1. Декоративні рослини, як і всі, люблять гарний ґрунт відповідно до свого рослинного виду та місця походження, добре реагують на добрива та певну кількість зрошення. В ґрунт повинно проникати повітря ,що звичайно забезпечує або його природна структура, або поверхневий обробіток, або внесення піску і органічних добрив з рослинними рештками, або мульчування рослинними рештками. Вибір ґрунту під конкретні види рослин роблять з використанням довідкових даних певних довідників або даних з Інтернетної інформації, що має певні ознаки достовірності по авторам матеріалу або видавцям.
2. В умовах міста і біля шкіл ґрунт звичайно втратив природну структуру, неякісний і засмічений ще в період міського будівництва. Часто невеликий шар завезеного чорнозему прикриває глину, перемішану з будівельним сміттям, оскільки в радянські часи будівництво відносно невеликих споруд не супроводжувалося звичайно зняттям і збереженням до завершення будівництва верхнього шару цінного чорнозему. В таких випадках треба надавати перевагу рослинам, які виживають в складних умовах і корені яких не гинуть та знаходять вологу і поживні речовини, проникаючи крізь будівельне сміття. Якщо відомо, що рослини виживають на поверхні таких засмічених під поверхнею ділянок, треба ні в якому разі не вирубувати їх з метою посадки більш капризних інших декоративних рослин; треба розмножувати їх додатково. Треба пам’ятати, що будь-якій рослині можна надати більш естетичну форму шляхом обрізання, фарбування вапном стволів, створення лунок для поливу тощо. Взагалі уявлення про красивий чи некрасивий вид рослини – поняття відносне. Так, в умовах півдня Україн,и звичайне дерево біло акація чи кущ жовта акація – рослини живучі і невибагливі, практично виживають без щорічного поливу і на поганому ґрунті З невибагливих рослин біля школи виживають також берест, але загинули каштани , незважаючи на глибоке коріння і невеличкий півметровий стовбур при посадці.
V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
Складання опорного конспекту
ЗП3. Способи розмноження, садіння, догляд за рослинами.
Мета: (навчальна) познайомити учнів зі способами розмноження, садіння та доглядом рослин, (розвиваюча) розвивати вміння вибирати оптимальні технології вирощування рослин відповідно до місцевих умов і можливостей; застосовувати творчий підхід до роботи, (виховна) виховувати в учнів ретельність у дотриманні технологічних операцій.
Унаочнення: робочі зошити, енциклопедичний довідник «Лікарські рослини», фотографії рослин.
І. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1.Способи розмноження кущів різні, але найбільш ефективний( див. попередні міні-модулі) – відсадки пагонів разом з корінням. Вони швидко укорінюються і за рік при дбайливому догляді рослина виростає та стає життєздатною для зимових умов .Інші способи більш копіткі і використовуються при відсутності достатньої кількості посадкового матеріал, особливо при розмноженні рідкісних сортів і видів.
2. Кущові рослини дуже позитивно реагують на догляд, який включає полив, внесення добрив тощо. При дбайливому догляді вони дають буйний щорічний приріст і треба лише дбати за формування крони у бажаному напрямку шляхом обрізання. Обрізання формує також крони кущів, які ростуть поруч.
3. Якщо у вас є можливість, можна висаджувати рослини самостійно на сусідніх пустирях, балках, у своєму дворі серед мікрорайону, біля водойм тощо. Це не потребує особливих зусиль, особливо якщо посадити їх рано весною у вологому ґрунті або восени у вологий ґрунт. Потім , після декілька років, буде приємно побачити дерева або кущі, висаджені вами з доброї волі по поклику свого серця. В народі кажуть, що людина недаремно прожила на світі, якщо побудувала житло, продовжила свій рід, посадила дерева.
V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
Складання опорного конспекту
Д. з.: Конспект
Перевірка домашнього завдання (письмова)
1. В Україні в офіційній медицині використовують: приблизно 200 видів рослин, 2000 видів рослин, 20000тисяч видів
2. Народна медицина використовує: тільки офіційні лікарські рослини, офіційні і неофіційні, не знаю
3. Лікувальні рослини: вирощують самі, збирають дикоростучі, вирощують і збирають
4. Для підвищення імунітету і проти виснаження використовують таку рослину: ромашка лікарська, звіробій, ехінацея, чорнобривці
5. Отруйні рослини: заборонено використовувати скрізь, інколи використовують як лікарські, можна їсти невеликими порціями
6. Отруйні рослини : треба всі знищити, треба знищити деякі види, треба охороняти всі види
7. Використання органічних добрив при вирощуванні рослин документується тому, що….
8. Для збирання лікарських рослин використовується такий інвентар: ….
9. Рослини фасують в паперову упаковку тому, що…
10. Чому час заготівлі у різних рослин буває різним?.....
11. Пігулки з рослин: виготовляють, не виготовляють, не знаю
12. Більш точне дозування ліків: в народній медицині, на фабриках по виробництві ліків, виготовленні ліків в домашніх умовах

1 коментар:

  1. Я хочу поділитися з усіма вами тут про те, як я отримую позику від пана Бенджаміна, який допомагає мені отримати кредит у розмірі 400 000,00 євро, щоб поліпшити свій бізнес. Це було легко і швидко, коли я звертався за кредитом, коли справи ставали грубими з мого бізнесу Містер Бенджамін надає мені кредит без зволікань. ось електронний лист / контакт Whatsapp містера Бенджаміна: +1 989-394-3740, lfdsloans@outlook.com /

    ВідповістиВидалити

Вітаю відвідувачів блогу

Матеріали блогу допоможуть вчителям і учням.Частина з них є фактично посібниками для вчителів, частину можуть використовувати учні. Можливі дрібні помилки чи дрібні недоробки, які будуть коригуватися при повторному читанні. Прохання дотримуватися авторських прав і у разі публічного використання матеріалів блогу робити посилання на назву блогу і автора. Якщо ви тут вперше і не можете зорієнтуватися, переходьте на головну сторінку, а на ній є також архів блогу. Користуйтеся також чорними трикутниками в архіві для орієнтації по сторінках.

Прихильники