Географія.Природознавство.Школа(різне)

Географія.Природознавство.Школа(різне)
Географія.Природознавство.Школа(різне)

Загальна кількість переглядів сторінки

Авторські розробки з географії, природознавства та інших предметів. Розробки з різних питань шкільного життя

Архів блогу

середу, 18 квітня 2012 р.

12 КВІТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ АВІАЦІЇ І КОСМОНАВТИКИ

12 КВІТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ АВІАЦІЇ І КОСМОНАВТИКИ

12 КВІТНЯ 1961 РОКУ РАДЯНСЬКИЙ КОСМОНАВТ РОСІЯНИН ЮРІЙ ГАГАРІН ПЕРШИМ З ЛЮДЕЙ ЗЕМЛІ ПОБУВАВ В КОСМОСІ.
Всього 108 хвилин тривав цей політ, але він відкрив нову еру в освоєнні людством Космосу – еру польотів космічних кораблів з екіпажами. З того часу в космосі побували сотні космонавтів багатьох країн. Космонавтом №3 Радянського Союзу був українець Павло Попович, а першим космонавтом незалежної України в складі американського екіпажу був у 1997 році Леонід Каденюк, Герой України. Українець Сергій Корольов ще в СРСР тривалий час був головним конструктором радянських космічних апаратів. Теоретичні основи експедиції на Місяць, якими практично скористалися американці, створив Юрій Кондратюк. Його праця про політ на Місяць була знайдена в бібліотеці США під час підготовки американського польоту на Місяць і змінила весь проект, який планувався на початку.
Навколо Землі зараз обертаються десятки тисяч супутників, космічні апарати сідали на Місяць і Венеру. Кілька космічних апаратів вилетіли за межі Сонячної системи. Шість разів американські космонавти висаджувалися на поверхню Місяця.
Україна – космічна держава. Ще в 1950-х роках в місті Дніпропетровську було створено КБ «Південне», а згодом ракетний завод для виробництва серійних військових і космічних ракет-носііїв . Деякі з них мали подвійне призначення – мирне і військове. Через цю обставину тривалий час Дніпропетровськ був закритим містом для іноземців. Зараз в українській ракетно-технічній галузі працюють 40000 високопрофесійних фахівців, серед них кілька академіків, 30 докторів технічних наук і більше 200 кандидатів наук.
КБ «Південне» розробило 7 космічних носіїв, серед них Космос, Циклон, Зеніт, Дніпро. За роки незалежності України здійснено 94 пуски ракет-носіїв, виведено на орбіту 200 супутників різних країн. Головні зарубіжні партнери – підприємства РФ. В проекті Морський старт беруть участь РФ, Бразилія, Україна, Норвегія. Українські ракети в океані стартують на найбільш економічно вигідну орбіту. Здійснюються також проекти наземний старт, Дніпро, Циклон.
У 2009 році в світі запущено 78 ракет –носіїв, з них 6 ( або приблизно 8%) – українські. По окремим рокам відсоток наших носів досягає 13 %. Ц е великий сегмент на світовому ринку космічних послуг, в якому Україна постійно займає 4-5 місце в світі. Космічна галузь необхідна для забезпечення телевізійного і радіо зв’язку, для створення карт, у військовій справі, морській навігації, для прогнозу погоди тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вітаю відвідувачів блогу

Матеріали блогу допоможуть вчителям і учням.Частина з них є фактично посібниками для вчителів, частину можуть використовувати учні. Можливі дрібні помилки чи дрібні недоробки, які будуть коригуватися при повторному читанні. Прохання дотримуватися авторських прав і у разі публічного використання матеріалів блогу робити посилання на назву блогу і автора. Якщо ви тут вперше і не можете зорієнтуватися, переходьте на головну сторінку, а на ній є також архів блогу. Користуйтеся також чорними трикутниками в архіві для орієнтації по сторінках.

Прихильники