Географія.Природознавство.Школа(різне)

Географія.Природознавство.Школа(різне)
Географія.Природознавство.Школа(різне)

Загальна кількість переглядів сторінки

Авторські розробки з географії, природознавства та інших предметів. Розробки з різних питань шкільного життя

Архів блогу

суботу, 7 квітня 2012 р.

Виховна робота (різні матеріали). Папка №1

Під цей заголовок почну скидати поступово з компютера різні матеріали по виховній роботі. Вибачаюсь, що розвалюються таблиці, але я поки що не розібрався з їх простим збереженням, можливо хтось підкаже, як це робити, тільки пишіть як чайнику детально. Робити сканування після роздруківки та завантажувати зображеннями немає часу, занадто багато матеріалу. Аналогічно мені ніколи займатися і дизайном блогу, та це й не головне, якщо комусь потрібний матеріал хоча б в нульовому приближенні.

ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ВОЇНІВ, ЗАГИБЛИХ В АФГАНІСТАНІ.
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА ПРО АФГАНІСТАН

Ісламська Держава Афганістан має населення 19 мільйонів, чисельність якого зростає, незважаючи на бідність і постійну громадянську війну. Афганців ( пуштунів ) 52%, є таджики, газари, узбеки, туркмени, представники інших мусульманських народів. Більшість населення живе племінними структурами. Переважно аграрне господарство знищене тривалою, з 1978 року громадянською війною. Значна частина доходів у населення від вирощування наркотичних трав та транзиту наркотиків, населення озброєне - навіть діти стріляють з автоматів Калашникова. Військове протистояння та використання зброї стало способом життя вже двох нових поколінь афганців.
З історії відомо, що Афганістан був завойований в 7-8 століттях арабами та ісламізований. З 18 століття Афганістан існував як самостійний емірат, за вплив на який боролися Російська імперія та Британська імперія. Великій Британії за дві війни у 1838-42 та 1878-80 роках вдалося здобути лише контроль над зовнішньою політикою Афганістану, але він зберіг свою незалежність. Досвідчені колонізатори англійці, які керували своїми колоніями з багатомільйонним населенням по всьому світу, не змогли поставити під свій контроль внутрішнє життя Афганістану. В 20-му столітті під час двох світових війн Афганістан дотримувався нейтралітету.
До 1979 року Афганістан і Радянський Союз перебували в дружніх відносинах, цьому сприяла невелика торгівля, допомога Афганістану радянською технікою та спеціалістами. Через слабкість афганської влади Афганістан опинився в полі геополітичних інтересів великих держав, які намагалися посилити свій вплив на місцевий уряд. В 1979 році за рішенням радянського керівництва в Афганістан під назвою Обмежений Контингент були введені радянські війська. Проте вони були згодом втягнуті в безкінечну безперспективну громадянську війну на боці однієї із сторін – правлячої в столиці Кабулі народно-демократичної партії. Більшість ворогуючих внутрішніх сил знайшли спільного зовнішнього ворога – радянські війська, яким вони стали створювати образ ворожих окупаційних. Цьому сприяла зовнішня підтримка з боку міжнародних мусульманських екстремістів та західних держав. В Радянський Союз стали прибувати тисячі цинкових трун з тілами загиблих воїнів, десятки тисяч воїнів були поранені або захворіли тяжкими тропічними хворобами. Стабілізаційне перебування Обмеженого Контингенту військ в Афганістані перетворилося фактично в війну і перестало бути популярним в радянському народі. В 1989 році радянські війська організовано були виведені з Афганістану. Без цієї допомоги афганський уряд в столиці Кабулі впав та поновилася громадянська війна, до влади прийшли радикальні ісламісти. Зараз в Афганістані перебувають набрані із професійних військових війська деяких країн НАТО: США, Великої Британії, Канади, Нідерландів. Вони були введені туди після терористичної авіаційної атаки ісламістів на міста США за допомогою захоплених пасажирських літаків з пасажирами. Стабілізаційне перебування в Афганістані військового контингенту західних держав фактично підтримує Російська Федерація, оскільки остерігається повернення до влади радикальних ісламістів, яких не зупиняють ніякі кордони і які можуть відразу поширити свій дестабілізаційний вплив на мусульманські держави поблизу південних кордонів Росії. Через територію Росії здійснюється транзит американських та інших натівських військ та здійснюється їхнє матеріальне забезпечення. Війська контролюють переважно центральну частину країни. Зважаючи на історичні уроки, багато з країн-союзників по НАТО категорично відмовляються направляти своїх військових в Афганістан. Західні країни несуть великі фінансові витрати на утримання військ в Афганістані, є і відносно невеликі втрати убитими та пораненими. Частина коштів витрачається на поліпшення соціальної структури зруйнованої війною країни. Стабільного афганського уряду, який би тримався без зовнішньої допомоги, так і не створено через значні племінні і етнічні розбіжності всередині країни. В умовах нинішньої світової економічної кризи може постати питання про економію бюджетів країн за рахунок виводу військ США та їхніх союзників з Афганістану, що може знову привести до внутрішньої дестабілізації в Афганістані.
Радянські воїни мужньо виконували завдання свого уряду в Афганістані, незважаючи на те, що рядові воїни не були професійними військовими і були набрані по звичайному призову в армію. Багато з них нагороджено радянськими та афганськими орденами і медалями. Але за свої хвороби та поранення ніхто з них не отримав разових великих компенсацій від держави. Так само сім’ям загиблих були надані лише символічні грошові компенсації. Але багато бувших « афганців » все-таки отримали поза чергою державні квартири і всі вони мають грошові пільги при користуванні комунальними послугами. Не забудуть ніколи колишні воїни і взаємну підтримку бойових товаришів, коли ті жертвували своїм життям заради життя інших. «Афганці» мають статус учасників бойових дій з відповідними правами.
В лютому відмічається чергова річниця закінчення війни в Афганістані як День пам’яті воїнів, що там загибли. Серед них багато українців. Навіть в невеликих селах на місцевих цвинтарях є могили молодих хлопців, яких не дочекалися живими з Афганістану батьки, родичі, друзі та наречені…В цей час колишні учасники афганських подій збираються в різних місцях, щоб згадати бойове братерство та згадати загиблих товаришів…Частина з них бере участь у військово-патріотичному вихованні молоді України та в роботі громадських організацій.

БОЙОВИЙ ЛИСТОК ДО ДНЯ ЦЗН
БОЙОВИЙ ЛИСТОК 9 – А КЛАСУ ДО ДНЯ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ
СИЛЬНОДІЮЧІ ОТРУЙНІ РЕЧОВИНИ
До сильнодіючих отруйних речовин (СДОР) належать як спеціальні речовини хімічної зброї, так і отруйні речовини іншого призначення. Зараз абсолютна більшість країн підписали міждержавні угоди про заборону хімічної зброї. Ще у часи так званої холодної війни великі країни приховували факти наявності у них такої зброї. Справа у тому, що хімічна зброя небезпечна для самого виробника зброї та для своєї ж армії, застосовувати її небезпечно для самих нападників, що було підтверджено під час бойових дій в першій світовій війні. Наприклад, при застосуванні отруйних газів ніхто не може гарантувати, що вітер може повернути у зворотну сторону і отруїти нападників.
Отруйні речовини ділять на 4 групи: нервово – паралітичної, шкірно – наривної, загальноотруйної і задушливої дії. Класифікацію отруйних речовин ( ОР ) хімічної зброї подано в таблиці.
Назва ОР Токсична дія
Зарін, зоман Нервово - паралітична
Yх – гази, іпріт Шкірно - наривна
Синильна кислота Загальноотруйна
Фосген Задушлива
Але отруйними речовинами є і такі, які взагалі не застосовуються як хімічна зброя. Наприклад, рідкий метал ртуть використовується в термометрах для точного вимірювання температури ( в медичних або на птахофабриках ). Були випадки, що підприємства неправильно утилізували розбиті термометри і ті потрапляли до дітей. Діти розливали ртуть в приміщеннях, не знаючи, що вона отруйна. Після цього доводилося проводити спеціальну обробку приміщень, де вона була розлита до того часу, доки у повітрі спеціальні прилади не виявляли зовсім парів ртуті. Для цього доводилося руйнувати підлогу приміщень, щоб з усіх щілин видалити ртуть. У разі виявлення ртуті треба негайно повідомити дорослих – батьків, вчителів, відкрити вікна у приміщенні, повідомити про пригоду спеціальним службам ( міліції, санітарно – епідеміологічним, надзвичайних ситуацій, медичним ), покинути приміщення. У разі локального розливу дорослі повинні прийняти запобіжні заходи для подальшого розливу.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВЧИНОК
1. Вчинок – це дія окремої фізичної особи або групи фізичних осіб.
2. Злочинний вчинок – це дія, яка заборонена нормами національного права.
3. Поганий вчинок – це дія, яку суспільство (більшість людей) оцінює негативно і осуджує; за такий вчинок фізична особа потрапляє під моральні відповідальність і осуд.
4. Добрий вчинок – це дія, яку суспільство схвалює, наприклад, матеріальна допомога бідним, хворим та іншим знедоленим.
5. Злочин – найбільш суспільно небезпечний вид правопорушень, за скоєння якого настає кримінальна відповідальність.
6. Види юридичної відповідальності.
1) Кримінальна – за скоєння злочину; найсуворіша. Вона зумовлює судимість особи,
факт злочину встановлює суд
2) Адміністративна – за скоєння адміністративного проступку. До неї притягують
контролери, інспектори, начальники, рідко – суди.
3) Цивільно-правова. Це відповідальність за майнову шкоду іншим особам або державі
4) Дисциплінарна. Це відповідальність за порушення трудової, навчальної, службової,
військової дисципліни.
5) Матеріальна. Це відповідальність працівника перед власником (учня перед
навчальним закладом)
6) Конституційна. Це відповідальність за порушення норм Конституції.
7)Міжнародно-правова. Це відповідальність за порушення норм міжнародного права, до яких приєдналася Україна.
7. Відповідальність учнів та батьків за пропуски учнями уроків.
Відповідно до Інструкції з обліку дітей і підлітків шкільного віку (Постанова № 646 від 12 квітня 2000 року Кабінету Міністрів України) учні, які тимчасово не відвідували загальноосвітній навчальний заклад, подають медичну довідку чи письмове пояснення батьків або осіб, які їх замінюють про причину відсутності на уроках. Довідка та пояснення зберігаються в особовій справі учня протягом навчального року.
8. За заподіяну неповнолітніми до 15 років майнову шкоду відповідають батьки, а з 15 до 18 років неповнолітні (збитки можуть покривати батьки).
9. Дисципліна – це один із принципів суспільного життя, який полягає у вимозі сумлінного виконання існуючих правил поведінки.
10. Дисципліна може бути державною, трудовою, виробничою, військовою, навчальною тощо.
11. Способи збереження дисципліни – свідомий або примусовий.
12. Вчителі і абсолютна більшість батьків намагаються виховати дітей на прикладах добрих вчинків, роз’яснюють їм про відповідальність за негативні та злочинні вчинки. Дітей вчать робити правильний вибір можливого наступного вчинку, уникати спілкування з потенційними носіями поганих вчинків. Батьки повинні постійно спілкуватися з дітьми, знати їхніх друзів, у разі підозр на порушення з боку інших неповнолітніх звертатися напряму до їхніх батьків, а у випадку їхнього нереагування – до навчальних закладів, де вчаться порушники та в міліцію.

ПОЗАКЛАСНИЙ ЗАХІД
“ До Дня Захисника Вітчизни “

Мета : Виховання патріотизму, готовності стати захисниками України

Форма : виховна година – гра

Місце проведення : кабінет N

Час : ___ _____________ 20__ р.

Присутні : учні 8 - А класу,

Обладнання : класна дошка, крейда

Ведучий : класний керівник

Ведучі окремих турів гри : учні класу

ВСТУПНА БЕСІДА ВЕДУЧОГО

1. Мета заходу
Для захисту суверенітету, прав і свобод своїх громадян майже всі держави світу мають свої державні силові структури, в тому числі збройні сили. Збройні Сили України святкують річницю свого утворення у грудні, 23 лютого відзначається як День Захисника Вітчизни. З 1991 по 1999 рік дата офіційно не відзначалася, а у 1999 Указом Президента Леоніда Кучми була відновлена, оскільки фактично відзначалася людьми різного віку.
2. Умови гри

Наш захід проводиться у формі гри “ Хрестики – Нулики ”. Основне оформлення гри – 2 великих квадрати на дошці, розподілених на 9 маленьких і пронумерованих. Кожний квадратик – це одне запитання. Клас розділено на 2 групи зі своїми командами – команди Хрестиків і Нуликів. Команди відповідають по черзі на запитання, називаючи номер у квадраті. За правильну відповідь ставиться хрестик або нулик, у разі незнання відповіді хід переходить з правом відповіді до іншої команди, тобто інша команда отримує додатковий шанс (але тільки в тому випадку, коли відповідь неочевидна, що вирішує ведучий). Якщо відповідь неправильна у обох команд, за першу команду можуть дати відповідь її уболівальники, якщо і ті помилилися – уболівальники іншої команди. Переможець одного туру гри – команда, яка підряд поставила 3 хрестики або 3 нулики, але одночасно іде підрахунок загальної кількості хрестиків і нуликів на випадок нічиєї у 2-х турах.
Одночасно учні у своїх зошитах з класної години записують правильні відповіді на питання.

ПЕРШИЙ ТУР

1. Рік створення сучасної української армії?
___________
2. Назва української армії
________________ _______ України
3. День святкування річниці української армії
___ _________________
4. Назва українського флоту
______________-__________ ________ України
5. Червоний уряд України запровадив свято 23 лютого у _______ році
6. Президент Леонід Кучма відновив свято 23 лютого як День Захисника Вітчизни у _______році.
7. Остання назва армії Радянського Союзу, який припинив існування у 1991 році _____________ _____________
8. Офіційна назва воїнів, які за завданням уряду СРСР були учасниками військових операцій за межами СРСР
Воїни - __________________
9. Офіційна назва воїнів, які за завданням уряду незалежної України були
або є учасниками миротворчих операцій за межами України
Воїни - ____________________.

ДРУГИЙ ТУР

1. Оборона княжого Києва від монголо – татар, останній день і рік гароїчної оборони міста
___ грудня _______року
2. Роки початку і закінчення Великої Вітчизняної війни з гітлерівською Німеччиною
______________ -_____________
3. Роки початку і закінчення другої світової війни проти гітлеровської Німеччини і імперіалістичної Японії
_____________ - _____________
4. З 25 грудня 1979 року до 15 лютого 1989 року радянські війська вели військові операції в країні на південному кордоні СРСР. В цій країні тоді встигли побувати 160 тисяч украївців, з них 3383 загинули, 12 тисяч стали інвалідами, 100 тисяч мають тепер невиліковні хвороби, 86 чоловік у полоні або пропали безвісти. Назвати цю країну
____________________
5. Окремі батальйони українських військ приймали участь у миротворчих операціях в арабській країні і були виведені звідти у 2004 році. Назвати країну
_________________
6. Хто відповідно до Конституції України є Верховним Головокомандувачем Збройних Сил України?
___________________
7. Назва української козацької республіки, яка мала своє військо
_________________ ______
8. Головнокомандуючий козацьких військ
______________________
9. Солдатська нагорода – медаль за мужність героїв Великої Вітчизняної війни ( на російській мові)
_______ ________________
СВЯТО МАТЕРІ
В другу неділю травня святкується День Матері. Це свято виникло ще в 1914 році в Америці і почало святкуватися у всіх західних країнах. В західну частину України воно прийшло ще в 1929 році. В тих країнах, де свято святкується широко, люди приколюють до одягу рожеву квітку, а у кого мати померла – білу.
Останнім часом свято відмічається все більше, оскільки має за свою мету вшанування жінки саме як Матері, що дарує людству життя нової Людини.
День Матері в Україні – свято триєдине. В цей день вшановують трьох Матерів. Першу – рідну матір, що подарувала життя, другу – рідну землю – матір - Україну, третю – віруючі християни – Божу Матір – Матір-заступницю та покровительку матерів і їхніх дітей.
КЛАСНА ГОДИНА « ЇЇ ВЕЛИЧНІСТЬ ЕКОНОМІКА »
Мета: формування життєвої компетентності учнів при вирішенні життєво необхідних потреб, допомога у визначенні свого місця як особистості в системі економічних відносин між людьми і держави
ОБГОВОРЮЄМО
1. Під словом « економіка » у Стародавній Греції люди розуміли ведення домашнього господарства. Вперше це слово використав в своїх працях Аристотель.
2. У центрі економічних процесів перебувають власники, виробники, посередники.
3. Говорячи про економіку, ми зараз маємо на увазі не лише домашнє господарство, а і підприємства, національне і світове господарство.
4. Одночасно тепер « економіка » - це наука про основи господарювання.
5. Для України є характерним перехід від соціалістичної економічної системи до капіталістичної ринкової.
6. Потреби людей – основа економічної діяльності.
7. Потреби людей бувають первинні ( повітря, вода, їжа ) і вторинні ( одяг, житло, транспорт, медичне обслуговування , освіта ).
8. Товари бувають щоденного попиту ( хліб ), попереднього вибору ( одяг ), особливого попиту
( автомобіль конкретної марки ), пасивного попиту ( особливі ліки ).
9. В ринковій системі є такий механізм, як конкуренція – економічне суперництво між виробниками товарів та послуг.
ЗАВДАННЯ. Дайте відповідь на такі питання:
1. Кого ви вважаєте головою своєї сім’ї ( родини )?
2. Як ви вважаєте, чи всі члени сім’ї задіяні в домашньому господарстві?
3. На основі чого розподіляються у вас домашні обов’язки ( примусово головою сім’ї, на основі здорового глузду і доцільності, стихійно )
4. За що особисто ви відповідаєте в домашньому господарстві?
ПРАЦЮЄМО РАЗОМ
Уявіть ситуацію, що у наш клас прийшли представники різних навчальних закладів для пропозиції продовження навчання після 9-го класу у них. Класний керівник запропонував кожному учню відрекомендуватися їм одним-двома реченнями. На дошці проти прізвища цього учня пишеться двома – трьома словами його характеристика. Учні усно або у зошитах з класної години складають
коротку характеристику класу, працюючи парами або групами. Починають приблизно так «Учням … краще продовжити навчання в …, учням … в … »
ЗАПИТАННЯ:
1. Чи важко визначитися конкретно у виборі подальшого навчання і майбутньої професії?
2. Чи допомагають інші навчальні заклади, їхня реклама визначитися в подальшому навчанні, чи ви самі вже все вирішили або вирішили за вас батьки?
ОБГОВОРЮЄМО РАЗОМ
Капіталістична економічна ринкова система характеризується високим ступенем віддачі кожного працівника, а при наявності на ринку праці незайнятої робочої сили роботодавці не схильні виховувати та навчати працівників, від яких немає відчутної користі для роботи.
ЗАПИТАННЯ:
1. Що для вас краще – працювати і отримувати однаковий з усіма у колективі заробіток чи заробіток відповідно до виконаної роботи?
2. Що краще – отримувати пристойний легальний заробіток з соціальними гарантіями чи великий
легально не оформлений заробіток у конверті без сплати податків державі?
3. Ви надаєте перевагу фізичній чи розумовій праці? Чому саме так і чи надовго саме так?
ПРАЦЮЄМО В ГРУПАХ
Укладіть в 5-7-хвилинний термін перелік відомих вам в Миколаєві підприємств і організацій, де працюють громадяни. Списки надати класному керівнику або окремій групі. Так ми узнаємо про
ступінь поінформованості учнів щодо ринку праці в місті .
Домашнє завдання: Розпитати членів сім’ї про сімейну економіку, як формується сімейний бюджет, доходи і витрати

КЛАСНА ГОДИНА
ЗДОРОВ’Я ЛІТЕЙ – МАЙБУТНЄ НАРОДУ
Мета: пропагувати здоровий спосіб життя, ознайомити учнів з українським народним фольклором , обрядами, традиціями, пов’язаними зі здоров’ям , із способами запобігання простудно – інфекційним захворюванням, пояснити про шкідливий вплив на індивідуальне здоров’я алкоголю, токсичних речовин і нікотину, вивчити окремі питання, які стосуються індивідуального здоров’я та соціальних умов здоров’я, переконати учнів у необхідності берегти своє здоров’я, від стану якого залежить майбутнє народу України і її процвітання

Обладнання: 1.Назви сторінок журналу на окремих листах, закріплені на дошці
2.Тексти для ведучих з числа учнів 3. Конституція України

Місце проведення: кабінет № 204

Час:

Ведучий: класний керівник 8А класу

Ведучі окремих сторінок журналу – учні 8А класу

Присутні: заступник директора з НВР

1.Вступне слово вчителя.

Що таке здоров’я? За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я – це стан повного фізичного, психічного і соціального благополуччя, а не лише відсутність фізичних вад. Здоров’я індивіда залежить від правильної самоорганізації біологічної системи його організму. Хвороба – це порушення нормальної життєдіяльності організму, в результаті чого знижуються його пристосувальні можливості. Специфічні риси здоров’я характеризують його фізичний і психічний стан. В народі кажуть: “У здоровому тілі – здоровий дух” Але кажуть і навпаки: “Дух і воля – основа здоров’я” Висновок про кількісні показники здоров’я роблять на підставі антропометричних, фізіологічних та біохімічних досліджень. Оцінка якісного стану здоров’я здійснюється завдяки порівнянню анатомічних і фізіологічних показників у конкретної людини з середніми значеннями цих показників у людей даного віку і статі. Так, якщо ви можете виконати фізичну роботу швидше, ніж більшість ваших однолітків, при меншій частоті серцевих скорочень, це означає, що у вас є фізичне здоров’я. Якщо ви ніколи не хворієте на простудні та інфекційні хвороби, це свідчить про те, що захисні сили вашого організму в порядку і ви здорова людина. Якщо ви завжди врівноважені, життєрадісні, вас не лякають труднощі, ви задоволені своїм життям, це означає, що ваше психічне здоров’я в нормі. Отже, здоров’я полягає в тому, що у відповідь на дію різноманітних подразників у організмі виникають відповідні реакції, які за характером і силою, часом і тривалістю властиві більшості людей даного віку і статі.
Соціальне благополуччя залежить від матеріальних можливостей сім’ї, середовища проживання, правильного виховання.
Стаття 49 Конституції України стверджує: «Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування». Здоров’я треба берегти і зміцнювати з дитинства. Відомо багато випадків, коли люди зі слабким здоров’ям шляхом тренування і загартування тіла досягали навіть значних спортивних успіхів, позбуваючись хвороб. Але відомі і випадки, коли всесвітньовідомі спортсмени миттєво втрачали свій спортивний авторитет і здоров’я, вживаючи наркотики. Досить згадати футболіста Марадону або боксера Тайсона.
В навчальних закладах України проводяться уроки фізичної культури, здійснюється медичний контроль за станом здоров’я кожного учня або студента.
Піклуючись про здоров’я кожної дитини, держава піклується про майбутнє всього народу України. Таким чином, заголовком теми класної години є слова:

Здоров’я дітей – майбутнє народу

Проведемо класну годину у вигляді усного журналу, який має такі сторінки:
1. Народний фольклор, обряди, традиції, пов’язані зі здоров’ям.
2. Запобігання простудно – інфекційним захворюванням.
3. Шкідливий вплив алкоголю, токсичних речовин і нікотину на індивідуальне
здоров’я.
4.Тестові завдання ”Індивідуальне здоров’я”
5.Тестові завдання “Соціальні умови здоров’я”


Сторінка 1
Народний фольклор, обряди, традиції, пов’язані зі здоров’ям

Вчитель: сторінку 1 підготувала і озвучить учениця Морозова Наталя.
Фольклор – народна творчість; мистецтво, яке створює народ і існує в широких народних масах. Розрізняють фольклор словесний ( народно – поетична творчість ), музичний, танцювальний та інші.
Важливу роль здавна у розвитку дитини відігравали народні ігри та забави. Ігри та забави допомагали стати сильними і спритними. Вони розвивали винахідливість і розум, готували дітей до дорослого життя, Діти наздоганяли або шукали один одного. Дівчата гралися ляльками та в “доньки - матері”, виготовляли саморобні ляльки з тканини або глини.
Взимку улюбленими іграми завжди були катання на льоду, зі снігових гірок. Влітку діти пасли гусей, овець, корів і коней. Щоб не нудьгувати, вони купалися у водоймах і влаштовували у воді різні змагання.
Люди віталися і прощалися з побажанням здоров’я ( Здоровенькі були! Здрастуйте! Бувайте здорові! )
Загадки: а) Не золото, а найдорожче (здоров’я, життя ) б)Чого хочеш – не купиш, а що хочеш продати – не продаси (здоров’я, хвороби )
Прислів’я: 1) Не пхай свою ложку у чужу миску 2)Не брудни криниці, бо схочеш водиці 3) Смачна їда – животу біда 4) Без їжі і віл не протягне 5) Ні гульки, ні роботи, коли порвані чоботи 6) Дурне сало без хліба.
У багатьох піснях описані проблеми побуту, сімейного стану, поведінки людей тощо, які впливають на фізичне і психічне здоров’я , наприклад:

У сусіда хата біла Є і український народний так званий
У сусіда жінка мила “ чорний гумор “, який для мужніх
А у мене ні хатинки } людей є інколи своєрідною втіхою,
Нема щастя, нема жінки }2р. психологічною розрядкою.
***
Мала мати одну дочку 1. Шило мотивило попід небесами ходило:
Та й купала у медочку. До нас прийшло, по нас пішло
Та й купала – поливала. 2. Усі дороги ведуть до ями.
Щастя – долі не вгадала 3. Якщо народишся, то треба й померти
Щастя – долі не вгадала. 4. Як не живеш, а усе ж
За п’яниченьку віддала. труни не минеш
П’є п’яниця, п’є гуляє 5. Смерті не треба шукати – сама
Йде додому – б’є та й лає прийде
Розпрягайте хлопці коні 6. Видима смерть страшна
Та й лягайте спочивать 7. Смерть не горе, а страшне
А я піду в сад зелений велике море
В сад криниченьку копать 8. Горе тому, що земля йому

В українських обрядах, традиціях матеріальні речі пов’язані з моральними. Наприклад, рушник є символом долі, щастя. Його використовують на весіллях, зустрічах шановних гостей, на похоронах. З хлібом – сіллю як джерелом сили, здоров’я, достатку зустрічають гостей і проводжають небіжчиків в останню дорогу. Українці добре усвідомлювали, що без матеріальної основи химерні сподівання на краще життя.


Сторінка 2
Запобігання простудно – інфекційним захворюванням

Вчитель: сторінку 2 підготував учень Семеніхін Андрій, йому слово.
1. У прохолодні і холодні періоди року різко зростає кількість простудно – інфекційних захворювань. Внаслідок цього народне господарство України несе такі збитки:
а)хворим виплачуються гроші по лікарняним листам, які могли б піти на розвиток господарства;
б)на роботі відсутні кваліфіковані розумні і фізично здорові працівники, без яких неможливий постійний прогрес у різних справах;
в)працівники витрачають особистий час на лікування і власні гроші на ліки;
г)учні не отримують всіх знань, не відвідуючи школу;
д)найголовніше – будь яка хвороба підриває на все життя здоров’я людини, а у ряді випадків, особливо у ослаблених людей, призводить до летального кінця (смерті).
2. Механізм цих захворювань у спрощеному вигляді такий. Охолодження ослаблює організм в цілому або його окремі частини і ослаблений організм штурмують хвороботворні бактерії і віруси. Наприклад, охолоджуються сильно ноги у випадку, коли замість зимніх ботинок одягнуті осінні туфлі, охолоджується непокрита головним убором голова, особливо у вітряну холодну погоду. Охолоджуються не прикриті шарфом груди, якщо комір верхнього одягу низький. В останні роки охолодження стало небезпечним для статевих і сечових органів дівчат, які ходять з голими животами в прохолодну погоду. Якщо “ причепиться ” хвороба до цих органів, вона може стати постійною (хронічною) і тоді вже нерозумна дівчина гірко пожаліє про свою поведінку.
3. Особливо небезпечна простуда для органів дихання, починаючи з ротової порожнини і кінчаючи віддаленими частинами легень. Простудитися можна, дихаючи на повні груди холодним повітрям, особливо ротом, оскільки, проходячи через ніс, порції повітря менші і краще підігріваються. Простудитися можна, вживаючи холодні страви, при цьому особливо небезпечні напої, зокрема холодне молоко, оскільки холодні жирові складові молока обліплюють ротову порожнину і стравохід.
4. До найпоширеніших хвороб органів дихання, пов’язаних з простудою, відносяться грип, ангіна, трахеїт, бронхіт, пневмонія ( запалення легень), плеврит (запалення плеври), так звані ГРВІ (гострі респіраторні вірусні інфекції ), ГРЗ (гострі респіраторні захворювання).


Сторінка 3
Шкідливий вплив алкоголю , токсичних речовин і нікотину
на індивідуальне здоров’я

Вчитель: матеріал сторінки 3 підготувала Богачук Марина, їй слово.
Алкоголізм – захворювання, яке проявляється в постійній потребі в оп’янінні, порушенні психічної діяльності, падінням працездатності, деградацією особистості, неохайності, нечистоплотності.
Деякі наслідки алкоголізму: слабий розум, алкогольний гумор (плоский, грубий, нетактовний), галюцинації, агресивність, виродження особистості, захворювання внутрішніх органів, висока захворюваність “звичайними” хворобами, смертність при вкороченні життя на 15 – 20 років, характерний травматизм, (п’яному море по коліна), соціальні наслідки – витрата грошей на алкогольні напої замість якісної їжі, нормальних умов життя. Страждає сім’я, включаючи дітей.
Жінки – алкоголічки народжують так званий алкогольний плід з неправильними розмірами голови, тіла, кінцівок, черепа, переносиці, носа, неправильно посадженими очима. Діти алкоголіків часто мають вроджену мозкову недостатність, у них обов’язково труднощі з навчанням і контактах з людьми.
Діти, батьки яких алкоголіки , не отримують матеріальних і моральних благ, які отримують діти батьків, що ведуть тверезий спосіб життя. Своє невдоволення батьками вони несвідомо переносять на нормальних людей. Так, якщо в сім’ї батько п’яниця і дебошир, дитина думає, що так само живуть і інші чоловіки.
На жаль, багато людей всі радісні і сумні події закінчують пиятикою. Це свідчить ще про низьку культуру, невміння організувати щось більш цікаве, невміння людей спілкуватися.
Токсикоманія і наркоманія – захворювання, обумовлені вживанням різних речовин, що визивають стан оп’яніння.
Наслідки ще більше тяжкі, ніж при алкоголізмі, а успішне і дороге лікування можливе лише при дуже великій силі волі хворого. Останнім часом наркомани швидко вмирають і від СНІДу, бо його віруси поширюються вживанням спільних шприців при введенні у вени наркотиків.
Паління – спочатку звичка, а потім захворювання. В димі є 200 шкідливих для організму речовин, а нікотин – найсильніша рослинна отрута. Найчастіший наслідок паління – рак легень і смерть. Легені курців чорні від сажі, яка там накопичується роками і руйнує легені. Курці даремно витрачають гроші на отруту.


Сторінка 4
Тестові завдання ”Індивідуальне здоров’я”

Вчитель: цю сторінку ми розглянемо, розділивши клас на 2 команди для змагання між ними. Необхідно по черзі надати правильні відповіді на питання тестових завдань.
1. Психічне здоров’я людини
а) від фізичного здоров’я не залежить б) залежить від фізичного здоров’я
в) залежить від чищення зубів.
2. Якщо тобі загрожує від хулігана небезпека, найкраще при можливості
а) підкоритися йому б) почати битися з ним в) перехитрити його, втекти і повідомити міліцію.
3. Шкідливий алкоголь входить до складу таких напоїв ( 4 відповіді )
а) вино б) пиво г) кока-кола д) самогон е) горілка
4. Якщо в сім’ї серед дорослих є курці, то це
а) добрий приклад для дітей б) поганий приклад для дітей в) не має значення
5. Хворобу СНІД викликають
а) бактерії б)ціанобактерії в)грибки г) віруси.
6. При великій загрозі життю через хворобу найкраще зателефонувати по телефону а)101 б)102 в) 103 г)104
7. Флюографію грудної клітки роблять для виявлення хвороби
а) ангіна б) туберкульоз в) холера г) дизентерія
8. На території радіаційного забруднення гриби
а) можна вживати в їжу б) не можна вживати в) можна вживати після кип’ятіння.
9. Від вживання шкідливих наркотиків після звикання
а) рідко хто може вилікуватися б)легко позбутися в) люди не хворіють
10. Молоко можна вживати в їжу разом з
а) оселедцем б) хлібом в) огірками г) соком
11. Які на твою думку, більш безпечні для вживання невідомі яблука на ринку
а) великі, красиві, не червиві і дорогі б) не зовсім красиві, дешеві і з живими черв’ячками всередині.
12. Спілкування. Якщо ти побачив здалеку за 200 метрів в своєму мікрорайоні
знайому вчительку, треба
а) здалеку кричати “ добрий день “або ще щось б) бігти до неї і здороватися
в) при необхідності , і якщо вона побачить тебе, вона сама підійде до тебе
г) треба своїм друзям і батькам показувати пальцем : он йде вчителька з
математики.
13. Після тяжкої хвороби найкраще побувати в
а) будинку відпочинку б) санаторії в) шпиталі
14. Натільну білизну найкраще міняти на чисту
а) щодня б) щотижня в) щомісяця
15. Волосся треба мити не рідше
а) щодня б) щотижня в) щомісяця.


Сторінка 5
Тестові завдання “Соціальні умови здоров’я”

Вчитель: продовжимо змагання команд, використовуючи гру “Хрестики - нулики”. За кожну правильну відповідь команда отримує свій “хрестик” або “нулик”, відмічаючи його на дошці в квадраті, розділеному на 9 квадратиків. Гра може бути продовжена на додаткових квадратах до повного вичерпання питань сторінки.

1. У людей деяких професій пенсійний вік наступає ( 1 відповідь) раніше через
а) працю взимку і влітку б) шкідливі умови праці в) працю без відпусток
2. До лікувальних закладів належать (2 відповіді):
а) медичні коледжі б) поліклініки в) шпиталі г) перукарні
3. Чим багатша країна, тим (2 відповіді) :
а) в сім’ях менше дітей б) в сім’ях дуже багато дітей в) люди довше вчаться
г) люди менше вчаться.
4. Батьки повинні (2 відповіді)
а) показувати приклад дітям у побуті і вміння працювати б) робити дітям уроки в) вживати алкогольні напої і палити цигарки г) розказувати дітям, як треба правильно жити
5. Деякі дорослі люди звикли радісні і сумні події відмічати переїданням і пиятикою (2 відповіді ) :
а) це треба робити обов’язково б) треба організаторам подумати над тим, як розумніше організувати спілкування людей в) в гостях можна трохи поїсти, але алкогольні напої краще не вживати.
6. В яку сторону змінився стан здоров’я людей за тисячі років (1 відповідь):
а) погіршився б)покращився в) не змінився
7. Право на здоров’я в Україні гарантується (1 відповідь)
а)Конституцією б)Указами Президента в)Постановами Верховної Ради
8. Реклама алкогольних напоїв (1 відповідь) :
а)компромісне рішення між інтересами виробників напоїв і вимогами медицини
б) дуже цікава інформація для людей в) для того, щоб люди не плутали назви напоїв.
9. Підрахувати, скільки грошей щомісяця витрачається з бюджету сім’ї на шкоду здоров’ю, якщо в сім’ї 2 курці щодня разом витрачають 2 гривні на цигарки а) 30 грн. б) 15 грн. в) 60 грн. г) 90 грн.
10. Низька успішність учня може інколи свідчити про (2 відповіді) :
а) погане його здоров’я б) велике бажання вчитися, щоб багато знати і вміти в) діти не навчені думати про своє майбутнє.
11.Бійки дітей свідчать про те, що ( 3 відповіді) :
а) батьки не навчили їх розумним розвагам б) вони добрі спортсмени в) діти не навчилися думати над своїми діями, слаборозвинуті г) у деяких це увійшло у погану звичку.
12.Молода сім’я у скрутній фінансовій ситуації. На що в першу чергу треба
витрачати гроші? ( 3 відповіді)
а) збирати гроші на відеомагнітофон б) купити продукти в) купити
необхідні ліки г) збирати гроші на холодильник д) купити цигарки і
алкогольні напої.

Підсумки класної години

Вчитель: Сьогодні ми розглянули ряд питань, пов’язаних зі здоров’ям, і думаю, що всі зрозуміли те, що від кожного із вас залежить не тільки особисте здоров’я, а і майбутнє народу нашої України. Здорові молоді громадяни зроблять все необхідне для процвітання держави. Як і у відомій пісні Оксани Білозір
“Все було чудово,
Все було казково,
Ми журнал листали,
Про здоров’я дбали”
Профілактика простудно-інфекційних захворювань


У прохолодні і холодні періоди року різко зростає кількість простудно – інфекційних захворювань. Внаслідок цього народне господарство України несе такі збитки:
а)хворим виплачуються гроші по лікарняним листам, які могли б піти на розвиток господарства;
б)на роботі відсутні кваліфіковані розумні і фізично здорові працівники, без яких неможливий постійний прогрес у різних справах;
в)працівники витрачають особистий час на лікування і власні гроші на ліки;
г)учні не отримують всіх знань, не відвідуючи школу;
д)найголовніше – будь яка хвороба підриває на все життя здоров’я людини, а у ряді випадків, особливо у ослаблених людей, призводить до летального кінця (смерті).
Механізм цих захворювань у спрощеному вигляді такий. Охолодження ослаблює організм в цілому або його окремі частини і ослаблений організм штурмують хвороботворні бактерії і віруси. Наприклад, охолоджуються сильно ноги у випадку, коли замість зимніх ботинок одягнуті осінні туфлі, охолоджується непокрита головним убором голова, особливо у вітряну холодну погоду. Охолоджуються не прикриті шарфом груди, якщо комір верхнього одягу низький. В останні роки охолодження стало небезпечним для статевих і сечових органів дівчат, які ходять з голими животами в прохолодну погоду. Якщо “ причепиться ” хвороба до цих органів, вона може стати постійною (хронічною) і тоді вже нерозумна дівчина гірко пожаліє про свою поведінку.
Особливо небезпечна простуда для органів дихання, починаючи з ротової порожнини і кінчаючи віддаленими частинами легень. Простудитися можна, дихаючи на повні груди холодним повітрям, особливо ротом, оскільки, проходячи через ніс, порції повітря менші і краще підігріваються. Простудитися можна, вживаючи холодні страви, при цьому особливо небезпечні напої, зокрема холодне молоко, оскільки холодні жирові складові молока обліплюють ротову порожнину і стравохід.
До найпоширеніших хвороб органів дихання, пов’язаних з простудою, відносяться грип, ангіна, трахеїт, бронхіт, пневмонія ( запалення легень), плеврит (запалення плеври), так звані ГРВІ (гострі респіраторні вірусні інфекції ), ГРЗ (гострі респіраторні захворювання).

КЛАСНА ГОДИНА « ЛЮДИНА І ГРОШІ »

Мета: ознайомлення учнів з економічними функціями грошей, усвідомлення себе як особистості при правильному використанні грошей



ВИВЧАЄМО
Гроші – особливий товар, який виконує роль загального еквівалента, в якому визначається вартість всіх інших товарів
Гроші виникли стихійно в процесі виробництва і обміну товарами
Гроші – міра вартості. Ціна – вартість товару в грошах
Гроші – засіб обміну
Гроші – засіб утворення скарбів
Гроші – засіб платежу
Гроші паперові і металеві – знаки вартості, які держава випускає примусовим курсом замість повноцінних грошей у вигляді золота
Гроші потребують охайного використання, оскільки мають власну вартість при виготовленні із спеціального дорогого паперу або кольорових металевих сплавів. Манера збереження людьми грошей навіть в своїх гаманцях чи портмоне свідчить часто про загальну культуру людини. Якщо вона розраховується недбало складеною м’ятою купюрою, це означає що вона може бути такою ж неохайною в інших справах. Заміна зношених купюр на нові вимагає зайвих витрат держави на ці операції



ОБГОВОРЮЄМО
1. Чи можна в сучасному житті обійтися без грошей?
2. Які легальні джерела отримання грошей? ( заробіток, пенсія, стипендія, допомога інших людей, спадок, виграш, відсотки від вкладів в банках, виплати по акціям )
3. Чи варто ставати на злочинні шляхи отримання грошей? ( не варто, бо такі гроші не принесуть справжнього щастя, особливо якщо це злочини проти індивідуального здоров’я людей )




ВИКОНУЄМО ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ
1.В молодій сімї склалася складна матеріальна ситуація. Що, на вашу думку, доцільно купити в першу чергу: а) дорогі прикраси б) телевізор в) холодильник г) дорогий одяг
2. Залишилося зовсім мало грошей, що треба в першу чергу купити? ( 2 відповіді ) а) спиртні напої б) ліки в) їжу г) модний журнал
3. Що ви вибираєте для себе? а) спокійне життя з невеликою зарплатою б) більше працювати, щоб було кращим матеріальне становище в) ризикувати здоровям заради великого заробітку
4. Як ви розумієте вислів « Не май сто рублів, а май сто друзів? ». Друг виручить при якійсь скруті грошима або допоможе їх заробити
5. Який вислів вам більше подобається?
1) Гроші – моя мета
2) Гроші – засіб досягнення моєї мети
6. Що краще: бути бідним і хворим чи багатим і здоровим?
7. Чи варто дома зберігати велику суму грошей? ( краще у добре відомому банку з численними філіями, бо дома може бути пожежа, вибух, або злодії захочуть вас обікрасти чи пограбувати )

КЛАСНА ГОДИНА « ЛЮБІТЬ УКРАЇНУ І ЇЇ МОВУ СОЛОВ’ЇНУ »

Мета: формування свідомого відношення до мови як історичного досягнення народу, як носія його духовних цінностей .

Основні фонетичні і граматичні особливості української мови склалися ще до 14 століття в Київській Русі. Вона прийняла давньоруську писемність 14-15 століття, при цьому сформувалася староукраїнська книжкова мова.
Кирилиця і глаголиця – давньослов’янські азбуки, а Кирило і Мефодій – брати, які народилися в ІХ столітті в Греції. Вони були просвітителями слов’ян, бо перекладали церковні книги з незрозумілої слов’янам грецької мови на слов’янську мову. Деякі вчені вважають, що слов’янська писемність була створена ще до діяльності цих братів. Але більшість слов’янських писемностей, в тому числі болгарська, українська, російська базуються на відомій в ІХ столітті азбуці, якою користувалися ці брати.
Після появи в 1798 році поеми Котляревського « Енеїда » почалося формування сучасної літературної мови на народній основі. В творчості Тараса Шевченка мова утвердилася як така, що мала всі засоби застосування у всіх сферах життя.
Українська мова – одна із найрозвиненіших в світі, бо кожне слово має багато синонімів.
Кожна мова з часом частково змінюється, реформуються і граматичні правила. На сторожі мови стоїть визнана літературна класика. Українська класика має тисячі томів творів минулих століть і невпинно поповнюється. З’являються, крім книг, нові носії інформації, в тому числі електронні. Проте немає ніякої мови про відмову від книг чи своєї писемності.
Протягом століть українська мова не була державною, бо територія України входила до інших держав. Із здобуттям Україною незалежності мова стала державною. В більшості непереселенчеських країн державна мова – це мова корінного народу, який створив державу. В 1907 році галичанин Іван Франко писав, що в мові письменників Котляревського, Квітки, Шевченка, Марка Вовчка, Нечуя- Левицького лежить літературна мова всіх українців. Раніше діалектно розрізнена мова ( явище, характерне для будь-якої мови ) стала єдиною і цілісною, зрозумілою на всій території України. ЇЇ визнали своєю наддніпрянці, таврійці, волиняни, слобожанці, галичани, подоляни, закарпатці. Книги зберігають народний фольклор і творчість, знайомство з цими матеріалами дає впевненість у самобутності народу, у тому що твій народ – не якесь етнографічне непорозуміння, достойний мати свою власну державу і нічим не гірший за інших.




День слов’янської писемності і культури
Письмо – одне з основних знарядь культури, яке розширює функціонування мови. Проблема виникнення письма у східних слов’ян дуже складна і досі остаточно не розв’язана. Учений Чорноризець Храбр при дворі болгарського царя Симона у Х столітті писав, що спочатку слов’яни – язичники користувалися рисками і зарубками, а після хрещення стали писати грецькими і латинськими літерами без створення свого алфавіту.
Кирилиця і глаголиця – давньослов’янські азбуки, а Кирило і Мефодій – брати, які народилися в ІХ столітті в Греції. Їхня мати була грекинею, а батько – болгарином. Тому діти з дитинства добре знали дві мови і стали згодом просвітителями слов’ян, бо перекладали церковні книги з незрозумілої слов’янам грецької мови на слов’янську мову. Деякі вчені вважають, що слов’янська писемність була створена ще до діяльності цих братів. Але більшість слов’янських писемностей, в тому числі болгарська, українська, російська базуються на відомій в ІХ столітті азбуці, якою користувалися ці брати.
Основні фонетичні і граматичні особливості української мови склалися ще до 14 століття в Київській Русі. Вона прийняла давньоруську писемність 14-15 століття, при цьому сформувалася староукраїнська книжкова мова.
Після появи в 1798 році поеми Котляревського « Енеїда » почалося формування сучасної літературної мови на народній основі. В творчості Тараса Шевченка мова утвердилася як така, що мала всі засоби застосування у всіх сферах життя.
Українська мова – одна із найрозвиненіших в світі, бо кожне слово має багато синонімів.
Кожна мова з часом частково змінюється, реформуються і граматичні правила. На сторожі мови стоїть визнана літературна класика. Українська класика має тисячі томів творів минулих століть і невпинно поповнюється. З’являються, крім книг, нові носії інформації, в тому числі електронні. Проте немає ніякої мови про відмову від книг чи своєї писемності.
Протягом століть українська мова не була державною, бо територія України входила до інших держав. Із здобуттям Україною незалежності мова стала державною. В більшості непереселенчеських країн державна мова – це мова корінного народу, який створив державу. В 1907 році галичанин Іван Франко писав, що в мові письменників Котляревського, Квітки, Шевченка, Марка Вовчка, Нечуя- Левицького лежить літературна мова всіх українців. Раніше діалектно розрізнена мова ( явище, характерне для будь-якої мови ) стала єдиною і цілісною, зрозумілою на всій території України. ЇЇ визнали своєю наддніпрянці, таврійці, волиняни, слобожанці, галичани, подоляни, закарпатці. Книги зберігають народний фольклор і творчість, знайомство з цими матеріалами дає впевненість у самобутності народу, у тому що твій народ – не якесь етнографічне непорозуміння, достойний мати свою власну державу і нічим не гірший за інших.
Класна година “Небезпека від пташиного грипу”

Мета: формувати особистісну і соціальну компетентність учнів щодо зниження ризику інфікування пташиним грипом та запобігання можливій пандемії
Завдання класної години: надати інформацію по темі, розвинути логічне мислення, пам'ять, увагу при встановленні взаємозв’язків матеріалу теми з особистим та суспільним життям, сформувати гігієнічні та санітарні навички
Обладнання: класна дошка та листи з окремими завданнями, зошити для класної години, фізична карта України, карта Миколаївської і Херсонської областей
Місце проведення: кабінет №
Час
Ведучий: класний керівник ________ класу.


Хід класної години
І. Організаційний момент
Учитель оголошує тему класної години, перевіряє наявність необхідного обладнання
ІІ. Актуалізація опорних знань
Вам відома така інфекційна хвороба людей, як грип, епідемія якого спостерігається кожний рік в холодну пору року, при цьому звичайно хворіє до 15% населення Землі. Досить висока смертність, особливо у маленьких дітей і людей похилого віку. Грип має багато типів і штамів( деякі з них особливо небезпечні ) та володіє антигенною мінливістю. Особливо шкодить грип серцево – судинній системі, скорочуючи життя на кілька років. Людським грипом ми часто хворіємо, але вже навчилися боротися з ним: звертаємося до лікарів, приймаємо призначені ними ліки, намагаємося дотримуватися певних гігієнічних вимог. Під час епідемій припиняються заняття в школах, обмежуються заходи зі збиранням великої кількості людей в одному місці.
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності
Вперше серйозно про пташиний грип в Україні заговорили в кінці 2005 року. Станом на 5 грудня цього року було зафіксовано загибель більше 3000 птахів в населених пунктах північного Криму, які знаходяться поблизу Сиваша – мілководної затоки Азовського моря. На Сиваші зупиняються або зимують багато водоплавних птахів, які взимку мігрують з півночі Євразії. В прилеглих до Сиваша районах Криму і Херсонської області проводилися спеціальні карантинні заходи для локалізації поширення хвороби. Подібні умови для виникнення пташиного грипу існують в Миколаївській області, де великі приморські лимани, озера та інші водойми з дикими птахами.
Ми вже проводили анкетування щодо виявлення рівня знань по пташиному грипу. Як виявилося, наприклад, більшість учнів вже мають деяку інформацію щодо пташиного грипу, зокрема , від вчителів біології та охорони здоров’я , із засобів масової інформації. Наше завдання сьогодні – збільшити, систематизувати і закріпити об’єм необхідних знань.
ІУ. Вивчення нового матеріалу
Бесіда – інформація учителя з учнями.
1. Існують сотні штамів пташиного грипу, але особливо небезпечний Н5N1, вперше зафіксований у Гонконгу у 1997 році ( 18 хворих, з них 6 померли ). За даними ВООЗ на 12.01.2007 р. по 10 країнам з 265 хворих 159 померли. Таким чином, смертність від цієї хвороби становить 60% !
2. Природний резервуар пташиного грипу – мігруючі водоплавні птахи, здебільшого дикі качки.
3. Небезпека від подолання пташиним грипом міжвидового бар’єру дуже велика. Крім людей, ним вже хворіли свині. Як відомо, свійські і дикі птахи перебувають часто поруч зі свинями – їдять їхню їжу, залишають після себе послід.
4. Ознаки грипу у птахів
а) Масова загибель великої кількості птахів. Клінічні симптоми часто незначні або відсутні. Але що відчуває птах під час хвороби, він не може розповісти нам.
б) Спостерігається респіраторний синдром – слизові та слизово – гнійні виділення з дзьоба, хрипи, чхання, слизові або слизово – гнійні виділення з очей
в) Ціаноз ( посиніння ) шкіри борідки, гребінця, сережок, набряк підшкірної клітковини в області голови та шиї
г) Сонливість, скуйовдженість пір’я, припинення яйцекладки
5. Особливості життєздатності пташиного грипу
Здатний змінювати свою антигенну і патогенну структуру. Стійкість вірусу в замороженому стані – декілька років, на пір’ї – 18-20 діб. Від прямого сонячного проміння віруси гинуть за 50-55 годин, від температури 55-60 0С - за 30-50 хвилин, від температури 65-70 0С - за 2 - 5 хвилин.
6. Симптоми пташиного грипу у людей
а) Типові для звичайного грипу – температура, кашель, біль у горлі і м’язах, пневмонія, інфекція очей, гострий респіраторний синдром, загрозливі для здоров’я ускладнення.
б) Специфічні для пташиного грипу – блювота, водяниста діарея та інші – в залежності від штаму.
7. Виявлення пташиного грипу у людини
- інформація про наявність спалаху грипу в регіоні проживання;
- контакт з птахами;
- контакт з хворим;
- контакт з хворим, який помер від ГРЗ невизначеної етіології;
- інформація про перебування хворого на території, де спалах пташиного грипу;
- інформація про професійну діяльність хворого;
- лабораторні дослідження – підтвердження діагнозу.
У. Закріплення вивченого матеріалу
Завдання 1. ( Кросворд ). Якщо ви дасте відповідь на досить прості запитання, то прочитаєте назву інфекційної хвороби (пташиний грип).
8
2 5 11
3 7 10
1 4 6 9 12








1. Епідемія, яка охоплює значну частину населення країни, групи країн, материк (пандемія).
2. Лікар, який лікує тварин (ветеринар).
3. Природна перешкода при поширенні хвороби з одного виду тварин на інші (бар’єр).
4. Чиста культура мікроорганізмів одного виду; цих культур може бути багато (штам).
5. Різновид мокроти, яка містить віруси грипу (слиз).
6. Найбільш небезпечний штам пташиного грипу (Н5N1).
7. Ознака захворювання (синдром).
8. Мокрота, яка виникає у птахів внаслідок захворювання пташиним грипом (гній).
9. Синантропні птахи, поширені в містах (голуби).
10. Рідка тканина, яку відбирають в певних об’ємах у птахів при діагностиці пташиного грипу (кров).
11. Свійські тварини-ссавці, поширення хвороби пташиного грипу на яких особливо небезпечне і небажане для людей (свині).
12. Фекалії птахів (послід).
Завдання 2. ( Знайди пару ). Для запобігання хворобі необхідно:
А. Яйця треба 1. не можна
Б. Купатися можна 2. може бути з живими вірусами
В. Мити руки 15 секунд перед їдою, після приходу додому, після туалету 3. у чистих великих водоймах без птахів
Г. Заносити птахів додому 4. спалити
Д. Неварене пташине м’ясо та посуд з ним 5. варити
Е. При великій кількості загиблих птахів їхні тушки спеціалістам МНС треба 6. з милом
Відповіді: А5, Б3, В6, Г1, Д2, Е4
Завдання 3. ( Словесні ігри ). Вставити пропущені літери.
П_Е_М_Н_Я - запалення легень (пневмонія).
_Р_Б_Н_Ц_ - виріст на голові птахів, який синіє при хворобі ПГ (гребінець).
С_Н_И_І_Т_ - стан птахів під час хвороби (сонливість).
_О_Я_И_Т_ _І_Р_Я - специфічний симптом ПГ у людей (водяниста діарея).
Б_Ю_О_А - специфічний симптом ПГ у людей (блювота).
Т_М_Е_А_У_А - звичайний симптом людського і ПГ (температура).
Завдання 4. Вчитель: проведемо змагання двох команд, використовуючи гру “Хрестики - нулики”. За кожну правильну відповідь команда отримує свій “хрестик” або “нулик”, відмічаючи його на дошці в квадраті, розділеному на 9 квадратиків.
1. Інфекційне захворювання … а) заразне б) травматичне в) простудне
2. Смертність серед людей від ПГ доходить до … а) 10% б) 20% в) 60%
3. Найбільш відомі факти поширення ПГ в Україні на …а) півдні б) півночі в) сході г) заході
4. Віруси ПГ швидко гинуть при … а) заморожуванні б) на сонці в) при температурі, вищій за 65оС
5. Свині можуть швидко заразитися від птахів через те, що … а) птахи клюють їхню їжу б) птахи плавають в ставках
6. При обробітку сирого м’яса треба мати на увазі, що … а) існує окреме кухонне начиння для різних продуктів б) не має значення, важливо помити в проточній воді
7. Чому кожний випадок ПГ реєструє ВООЗ ? а) небезпека пандемії б) особлива турбота про хворих
8. Для лікування ПГ можна застосовувати а) окремі ліки, які діють проти людського грипу б) ніякі ліки пташиний грип не лікують
9. Лікуванням ПГ серед людей повинні займатися: а) лікарі б) самі хворі в) ветеринари, які лікують тварин
Завдання 5. ( Знайди суттєве щодо пташиного грипу). У зв’язку з виявленням пташиного грипу на околицях населеного пункту до міського голови та СЕС стали поступати безліч пропозицій щодо запобіганню поширенню інфекції. До вас прохання відібрати суттєві щодо актуальної термінової проблеми життя населеного пункту. Дві групи спеціалістів ( дві команди ) працюють над пропозиціями і дадуть свої на дошці ( номери питань ).
Задача решти класу оцінити їхню роботу (можлива підказка – 7 відповідей правильні ).
1. Заасфальтувати дороги, пофарбувати забори.
2. Закрити решітками технічні поверхи під дахами багатоповерхових будинків, щоб там не гніздилися голуби.
3. Жителям приватного сектору замазати щілини під крівлею будинків, щоб там не гніздилися синантропні птахи, зокрема горобці.
4. Засипати землею на околицях населеного пункту кар’єри, ями з водою, де збираються свійські птахи та контактують з дикими.
5. Власникам собак негайно провести щеплення від сказу і отримати відповідні посвідчення.
6.Випустити всіх диких птахів зоопарку на волю.
7. Закрити сітками приміщення, де утримуються свині та інші домашні тварини-ссавці.
8. Закрити сітками приміщення, де утримуються свійські птахи.
9. Заборонити випасання кіз у місцевому парку.
10. В школах, на підприємствах, в установах провести необхідну роз’яснювальну роботу щодо ПГ, надрукувати і розвісити відповідні листівки.
11. Створити спеціальні розширені комісії для подвірного обходу приватного сектору , багатоповерхових будинків з метою виявлення всіх недоліків та надання рекомендацій власникам приміщень за місцем проживання.
12. Власникам папуг не випускати їх з кліток літати над населеним пунктом.
Підсумки класної години
Вчитель: Сьогодні ми розглянули ряд питань, пов’язаних з небезпекою та загрозами, які існують у зв’язку з існуванням незалежно від нас у природі природного резервуару пташиного грипу. Думаю, що всі ми підвищили компетентність у цих питаннях та зрозуміли, що від кожного із вас залежить не тільки особисте здоров’я і життя, а і здоров’я інших людей. Від дотримання досить простих правил залежить те, чи здолає вірус ПГ остаточно міжвидові бар’єри, чи не стане він хворобою ХХІ століття, яка стане загрозою для існування людства. По деяким версіям, подібний грип в 1918 році забрав життя у 20 мільйонів людей!

КЛАСНА ГОДИНА « Один день із життя професіонала »
Термін « професіонал » раніше не був таким популярним в нашій країні, як він став в останні роки. Нинішня його популярність пояснюється тим, що з розвитком ринкових відносин суспільство відійшло від зрівнялівки в оплаті праці і виник попит на дійсних професіоналів в матеріальному виробництві, в обслуговуванні, в створенні культурно-духовних цінностей.
Формування людини як професіонала починається з отриманням нею професійної освіти. Зміст професійної освіти включає глибоке ознайомлення з науковими основами і технологією вибраного виду праці; привиття спеціальних практичних навичок і вмінь; формування психологічних і моральних якостей особистості, необхідних для роботи в певній сфері людської діяльності. Термін « професійна освіта розуміють » і як сукупність знань, навичок, умінь, оволодіння якими надає можливість працювати спеціалістом вищої, середньої кваліфікації чи кваліфікованим робітником.
Перед випускниками 9-х класів, їх батьками постає питання, де продовжити освіту. Неусвідомлено деякі з них сприймали школу як « камеру схову » від дорослих проблем. Вже у 9-му класі виявляється, що учня суспільство оцінює на здатність продовжити навчання в тому чи іншому навчальному закладі. Мабуть, вже час змінювати навіть манеру своєї поведінки, щоб люди сприймали тебе серйозно, а не як якесь непорозуміння. Якщо не вистачає талантів, треба намагатися компенсувати їх наполегливістю і старанністю.
Але перейдемо до конкретного життя конкретного професіонала своєї справи. Наприклад, цей професіонал – приватний підприємець, торгові точки якого знаходяться на одному із ринків Миколаєва.
Він закінчив торговельний технікум і вирішив відкрити власну торговельну справу. Але необхідний був стартовий капітал, необхідно було знайти місце для торговельних точок, необхідно було оформити дозвільні документи. Зі стартовим капіталом допомогли родичі, певну суму підприємець взяв у банку під заставу власної квартири. Необхідно було визначитися, який товар користується постійним попитом у місті Миколаєві і у торгівлі яким він буде мати відносно мало конкурентів. Спочатку він перебирав різні види продуктів. Основними проблемами були такі: багато з них швидко псуються, багато з них мають низьку якість. Продукти швидко закінчуються і доводиться їх постійно завозити. Потім він думав про електротехнічні вироби… Але при цьому зрозумів, що не розуміється в електротехніці, а торгівля цими товарами потребує дотримання тривалої гарантії на вироби. Торгівлю одягом і взуттям він теж відкинув, бо багато виробів довго або назавжди залишаються непроданими і займають тільки місце в крамниці…Якось він загубив ґудзик на дорогому костюмі, обійшов всі крамниці і не знайшов такого ж, а тому змушений був відрізати всі і пришити нові. Ця пригода підказала йому про відкриття крамниці « Нитки і ґудзики ». Але потрібний був різноманітний товар. Дещо він привіз з одеського оптового ринку, але асортимент там був відносно бідний. Потім він почав купувати каталоги різноманітних товарів і шукати в них виробників потрібної продукції, телефонувати їм та замовляти у них партії товару. За деякими доводилося спочатку їздити на власному автомобілі, а згодом йому стали привозити товар представники фірм-виробників.
Часу з ростом товарообігу стало не вистачати і довелося наймати продавців. Тут теж були проблеми. Продавці - курильщики відлякували покупців димом, створювали неробочу атмосферу біля торговельних об’єктів. Люди, які не курять, обходили крамниці стороною. Деякі продавці були грубими або неуважними до покупців, вели пустопорожні теревені між собою на робочих місцях. Від таких працівників торгівля зазнавала поточних і подальших збитків. Як правило, потім люди, які себе поважають, в подальшому не заходили щось купувати в крамниці. У деяких працівників, мабуть ще зі школи були непорозуміння з математикою і вони допускали значні недостачі у грошовій виручці. Доводилося звільнити багатьох працівників, доки не були підібрані найнадійніші в роботі та здатні до комунікабельного спілкування.
Підприємець відкрив в різних місцях міста також крамниці на перших поверхах житлових будинків. Для цього доводилося вести тривалі переговори з їхніми мешканцями, щоб зацікавити їх іншою квартирою, яка мала певні переваги над існуючою. Бізнес розростався, проте підприємець розумів, що йому доведеться витримувати все більшу конкуренцію, в тому числі з численними супермаркетами. Він змінив асортимент продукції частини крамниць і поступив вчитися на заочне відділення торговельного інституту. Серед подібних до себе студентів він знайшов компаньйонів для організації спільного підприємства на основі об’єднання капіталів.
Ми бачимо на приведеному прикладі, з чого може скластися день професіонала однієї з професій. Тут, звісно може бути і відпочинок, неформальне спілкування на ділові чи громадські теми з іншими людьми тощо.

ЗАГОТОВКА
ДЕВІЗ КОМАНДИ
З’єднали всі моря, материки
Сталеві красені морські.
І їх би ми не будували,
Якби географію не знали

ПРИВІТАННЯ
Команда “Корабели” вам шле вітання
І найщиріші побажання
Від міста корабелів над лиманом
З якого нові судна в океани випливають

А щоб вони не сіли на мілини
Покажемо свої знання, що маєм нині
За місця не будемо переживати,
Будемо знову щось нове взнавати!

Великі потужні кораблі бойові
Й сталеві морські мирні трудяги –
Це слава миколаївської землі,
Географія рідного краю

Де вітри степові та приморські гуляють,
Де дівчата красою своєю вражають,
Де пшениці високі врожаї
Ідуть в морське життя кораблі!

Прапор України в’ється над морями
Ми – морська держава з заходу на схід
Сниться кораблям рідний Миколаїв
На чужині під шелест хвиль морських.

ПАРТИЗАНСЬКА ІСКРА
Партизанська іскра – підпільна молодіжна організація в селі Кримки Первомайського району Миколаївської області. Вона діяла на окупованій німцями території під час Великої Вітчизняної війни
1941 – 45 років. Виникла вона наприкінці 1941 року і організаційно оформилася в січні 1942 року. Керівником організації був директор місцевої середньої школи Василь Степанович Моргуненко, командиром учень 9 класу, сімнадцятирічний юнак Парфен Гречаний В лавах організації було більше 30 членів. До підпільної роботи залучалися близько 40 чоловік з числа жителів ближніх сіл Кам’яного Моста, Катеринки, Кам’яної Балки, Петрівки, Кумарів, Степківки, Новоандріївки. Диверсійні групи виводили з ладу лінії зв’язку, здійснювали диверсійні акти на залізниці між станціями Голта і Кам’яний Міст, громили поліцейські кущі, сприяли втечі з концтабору в Новоандріївці 200 військовополонених, псували сільськогосподарський реманент, трактори, комбайни, підпалювали цистерни з пальним, спалили величезний склад сіна для потреб німецької армії Підпільники збирали зброю, агентурні дані, продукти, теплий одяг для партизан, проводили роз’яснювальну роботу серед населення. Організація підтримувала зв'язок з партизанським підпіллям міста Первомайська і партизанськими загонами, які діяли в Савранських лісах.
В лютому 1943 року після невдалої диверсійної операції на залізниці за три кілометри від Кримок німці натрапили на слід організації , захопили більшість її членів і жорстоко з ними розправились. Керівників організації В.С. Моргуненка, П.К. Гречаного, Д.Г. Д’яченко Радянський уряд нагородив посмертно зірками Героїв, інших 54 учасників підпілля нагороджено орденами і медалями.
За сценарієм українського письменника Олеся Гончара в 1957 році було створено кінофільм « Партизанська іскра». Місцевий колгосп також носив назву цієї організації.
В школі села Кримки після війни ще довгі роки працювала вчителькою О.В. Моргуненко – дочка керівника організації. В 1967 році в селі було відкрито меморіальний музей «Партизанська іскра».


ПАРТИЗАНСЬКА ІСКРА

Партизанська іскра – підпільна молодіжна організація в селі Кримки Первомайського району Миколаївської області. Вона діяла на окупованій німцями території під час Великої Вітчизняної війни 1941 – 45 років. Виникла організація наприкінці 1941 року і організаційно оформилася в січні 1942 року. Керівником організації був директор місцевої середньої школи Василь Степанович Моргуненко, командиром учень 9 класу сімнадцятирічний юнак Парфен Гречаний В лавах організації було більше 30 членів. До підпільної роботи залучалися близько 40 чоловік з числа жителів ближніх сіл Кам’яного Моста, Катеринки, Кам’яної Балки, Петрівки, Кумарів, Степківки, Новоандріївки. Диверсійні групи виводили з ладу лінії зв’язку, здійснювали диверсійні акти на залізниці між станціями Голта і Кам’яний Міст, громили поліцейські кущі, сприяли втечі з концтабору в Новоандріївці 200 військовополонених, псували сільськогосподарський реманент, трактори, комбайни, підпалювали цистерни з пальним, спалили величезний склад сіна для потреб німецької армії Підпільники збирали зброю, агентурні дані, продукти, теплий одяг для партизан, проводили роз’яснювальну роботу серед населення. Організація підтримувала зв'язок з партизанським підпіллям міста Первомайська і партизанськими загонами, які діяли в Савранських лісах.
В лютому 1943 року після невдалої диверсійної операції на залізниці за три кілометри від Кримок німці натрапили на слід організації , захопили більшість її членів і жорстоко з ними розправились. Керівників організації В.С. Моргуненка, П.К. Гречаного, Д.Г. Д’яченко Радянський уряд нагородив посмертно зірками Героїв, інших 54 учасників підпілля нагороджено орденами і медалями.
За сценарієм українського письменника Олеся Гончара в 1957 році було створено кінофільм « Партизанська іскра». Місцевий колгосп також носив назву цієї організації.
В школі села Кримки після війни ще довгі роки працювала вчителькою О.В. Моргуненко – дочка керівника організації. В 1967 році в селі було відкрито меморіальний музей «Партизанська іскра».


ДО ДНЯ КОСМОНАВТИКИ - ПЕРШИЙ ПОЛІТ НА МІСЯЦЬ

16 липня 1969 р. стартувала перша космічна експедиція на Місяць з трьома космонавтами (астронавтами) США на борту. Корабель “ Аполлон – 11 ” був виведений у космос за допомогою ракети “ Сатурн – 5 ” і летів до Місяця зі швидкістю 25 тис. км за годину. 19 липня корабель досягає навколомісячної орбіти. На орбіті залишається модуль “ Колумбія ”з одним космонавтом, а місячний модуль “ Орел ” з двома космонавтами летить до Місяця. Він випускає 4 опори і зі зниженням швидкості здійснює посадку в безводному морі Спокою. Піднімається пил, вмикаються контактні вогні, опори входять в місячний пил.
Через 7 годин космонавт Нейл Армстронг відкриває люк “ Орла ” і перший в світі ступає на Місяць. Місячне тяжіння 1/6 від земного, а маленький крок людини на іншій планеті – величезний крок для людства. Космонавт набирає перші зразки місячного пилу. Потім виходить космонавт Едвін Олдрін. На Землі він би зі спорядженням важив ~ 170 кг, на Місяці лише 29 кг. Космонавти оглядають місячну пустелю. Вони залишають на Місяці послання націй світу, нагороди загиблих космонавтів США і СРСР, встановлюють прапор США. Рухаються космонавти по Місяцю з легкістю. На Місяці не буває ні вітру, ні дощів і сліди людей залишаються на Місяці на століття. Космонавти залишають сейсмографи для реєстрації можливих місячних землетрусів, лазерний рефлектор для вимірювання точної відстані від Землі до Місяця, проводять інші досліди, набирають зразки місячних гірських порід.
Через 2 години 31 хвилину космонавти повертаються в кабіну “ Орла ” і після відпочинку 21 липня успішно стартують. “ Орел ” летить до “ Колумбії ” і стикується з нею. Назад “ Колумбія ” летить зі швидкістю 24000 км за годину. 24 липня спускальний апарат з космонавтами приводнюється в Тихому океані на Землі.
“ Колумбія ” успішно повернула людей назад на Землю. Після підняття апарату космонавтів ізолюють про всякий випадок у зв’язку з їх гіпотетичним ураженням невідомими місячними формами життя (їх так і не виявили в зразках порід) і занесенням зараження на Землю. Результати польоту детально аналізуються, проводяться аналізи зразків місячних порід в різних країнах.
Політ космонавтів США був тріумфом техніки і технологій США та людства в цілому. СРСР при дослідженні Місяця застосував місячні спускальні апарати, автоматичні місяцеходи – самоходи. Апарати доставляли на Землю зразки місячних порід, передавали зображення Місяця. Радянська програма була дешевшою за програму США, оскільки виключала ризик загибелі людей. Це дало змогу уникати в технічних розробках зайвого дублювання, а за рахунок відсутності космонавтів, економити на загальній вазі, бо кожний зайвий кілограм ваги в космічному апараті призводить до збільшення вартості його запуску. Україна – велика космічна держава. В місті Дніпропетровську знаходиться відомий всьому світу великий завод, який виготовляє космічні апарати. У 2006 році Україна посіла ІІІ місце в світі за пусками космічних ракет (після США та Російської Федерації).

ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНИЙ СИГНАЛ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ «УВАГА ВСІМ »

СПОСІБ ПОДАЧІ СИГНАЛУ: завивання сирен, переривисті гудки підприємств, транспортних засобів.
Почувши сигнал, треба негайно включити динамік радіотрансляційної мережі, радіоприймач, телевізор і слухати текстове повідомлення штабу ЦЗН та місцевих органів влади, яке буде повторюватися з перервами на протязі 5 хвилин.
Приблизні тексти словесної інформації про ситуацію, що склалася в мирний час
а) при аварії на атомній електростанції:
“Увага! Говорить штаб цивільного захисту населення
Громадяни! Виникла аварія на атомній електростанції!
Очікується випадання радіоактивних опадів. У зв’язку з цим населенню, яке проживає в населених пунктах А, Б, В, Г поблизу АЕС, необхідно перебувати в приміщеннях, провести додаткову герметизацію житлових приміщень і місць знаходження тварин, прийняти йодистий препарат.
В подальшому діяти в залежності від вказівок штабу цивільного захисту населення”
б) при аварії на хімічно небезпечному об’єкті:
“Увага! Говорить штаб цивільного захисту населення.
Громадяни! Виникла аварія на холодокомбінаті із витоком сильнодіючої отруйної речовини – аміаку. Хмара отруєного повітря поширюється в напрямку мікрорайонів ЮТЗ і Новий Водопій. Необхідно негайно покинути житлові будинки, споруди установ, підприємств і вийти за межі мікрорайонів. В подальшому діяти відповідно до вказівок штабу ЦЗН.”
в) при повені:
“Увага! Говорить штаб цивільного захисту населення.
Громадяни! У зв’язку зі швидким таненням снігу в річці Інгул очікується підняття води на кілька метрів і підтоплення будинків по вулицям Куйбишева і Казарського. Населенню, яке мешкає на цих вулицях, необхідно зібрати необхідні продукти харчування, документи, одяг і гроші, відключити газ і електроенергію і вийти в район Нового Водопою для реєстрації на збірному пункті і відправки в безпечне місце.”
г) при загрозі землетрусу:
“Увага! Говорить штаб цивільного захисту населення.
Громадяни! У зв’язку з можливим землетрусом відключіть газ, воду, електроенергію, загасіть вогонь в плиті, візьміть необхідні документи, одяг, продукти харчування, воду, гроші і виходьте на вулицю. Займіть місця далеко від споруд і ліній електропередач. Слідкуйте за повідомленнями штабу ЦЗН”

Заслухавши повідомлення штабу ЦЗН, кожний громадянин повинен швидко виконувати вимоги штабу ЦЗН, діяти без паніки.

УКРАЇНСЬКІ НАРОДНІ ПРИСЛІВ*Я ПРО КУЛЬТУРУ ПОВЕДІНКИ

1. Розумний мовчить, коли дурень кричить.
2. Розумний під стіл не лізе.
3. Розумний розсудить, а дурень осудить.
4. Розумного на покуті саджають для честі, а дурного – для сміху.
5. Ростом з Івана, а розумом з болвана.
6. Сила воляча, а розум курячий.
7. Шовкова борідка, та розуму рідко.
8. Який розум, така бесіда.
9. В голові у нього горобці цвірінькають.
10. В нього в голові **віють вітри, віють буйні**.
11. Дай дурневі макогін, то він і вікна поб*є.
12. Вдає із себе дурня, коли і так дурний.
13. У нього не всі дома – поїхали по курай.
14. Антошку, їж картошку, та не з*їж ложку.
15. Коли до тебе чоловік добрий, будь до нього ще кращий.
16. Тільки шкіра та кості, а повна торба злості.
17. Погань все опоганить.
18. Коли б свині крила, вона б і сонце порила.
19. Так соромиться, як та кобила, що воза побила.
20. Не брудни криниці, бо схочеш водиці.
21. Посади свиню під стіл, вона й ратиці на стіл.
22. Самі свині, та ще й собак розвели.
23. Завжди інших обмовляє, хоч сама під носом бульку має.
24. І хороша, і вродлива, тільки біда, що сварлива.
25. Хоч не лає, та бурчить, а все-таки не мовчить.
26. Яке **помагайбі**, таке й **доброго здоров*я**.
27. Не позичай, бо то злий обичай: як віддає, та ще й лає.
28. Хто з молоду балує, той під старість старцює.
29. Вітали, але сідати не просили.
30. Будь гостем доти, доки весілля триває.
31. Гості першого дня – золото, другого – срібло, а третього – мідь,
хоч додому їдь.
32. Гостя по одежі стрічають, а по розуму проводжають.
33. Непрошений гість – гірше від татарина.
34. Погана собака і на сонце бреше.
35. Своє хвалить, а чуже під пліт валить.

СИНДРОМ НАБУТОГО ІМУНОДЕФІЦИТУ ( СНІД )

Який би збудник інфекції не діяв, імунна система завжди виступає на захист організму. Проте близько 20 років тому виявлено віруси, дія яких спрямована проти самої імунної системи.
Руйнуючи імунну систему, вони роблять організм беззахисним проти різних інфекційних хвороб, що призводить до неминучої смерті. Вірус, що викликає хворобу СНІД, називають ВІЛ (вірус імунодефіциту людини). Вірус проникає в організм людини через статеві органи і кров.
Надзвичайно небезпечним є те, що СНІД проявляється не відразу після зараження вірусом. Людина – носій вірусу може за цей час інфікувати багато людей, навіть не знаючи про це. В Україні кожний 100-й житель ВІЛ-інфікований, а щодня помирає від СНІДу 8 українців.
Ще зовсім недавно у містах в кожному мікрорайоні були помітні групи наркоманів, які збиралися в умовлених місцях за черговою дозою наркотиків, що розповсюджували злочинні торговці наркотиками. В основному всі ці наркомани загинули від СНІДу, бо користувалися спільними шприцами, через які з частками крові поширювався СНІД. Звісно, їхні родичі не говорять знайомим про дійсну причину смерті. Звичайно говорять про запалення легень, але насправді будь-яке запалення і виникає через неспроможність організму долати звичайну хворобу через ураження вірусами СНІДу імунної (захисної) системи.
Вірус СНІДу може знаходитися в крові і лімфоцитах, а також вільно поза лімфоцитами. Одним з джерел вірусів вважається сперма, в яку вони потрапляють разом з лімфоцитами.
Сексуальне спілкування – один із основних шляхів зараження СНІДом. Випадкові сексуальні стосунки в будь-якому разі є небезпечними і можуть викликати захворювання. Слід остерігатися таких зв’язків, не поспішати у молодому віці пізнати всі таємниці статевого життя. 200 – 300 мільйонів вірусів ВІЛ настільки малі, що якщо їх розмістити на папері, це буде такий розмір, як одна маленька крапка. В презервативах із латексу є мікропори, які більші за віруси, тому презервативи не гарантують завжди безпечний секс. Статистикою доведено, що найбільше хворіють на СНІД гомосексуалісти і путани. СНІД поширений і серед наркоманів через користування спільними шприцами.
Не можна користуватися чужими предметами особистої гігієни, на які потрапляє інколи кров, наприклад, бритви, манікюрні ножиці, зубні щітки.
Велика відповідальність лежить і на медичних працівниках. Вони повинні використовувати або одноразовий медичний інструмент, або обов’язково його кип’ятити, стерилізувати, прожарювати на великій температурі. При використанні чужої крові для переливання її обов’язково перевіряють на наявність ВІЛ , щоб не заразити пацієнта новою хворобою.
Щоб у ВІЛ – інфікованої людини почалася хвороба СНІД, в середньому потрібно 10 – 12 років. На протязі цього часу у людини спостерігається лише декілька явних симптомів, а то і взагалі жодного, однак це не виключає вірогідності зараження інших людей.



ДЕНЬ СОБОРНОСТІ і СВОБОДИ УКРАЇНИ
22 січня святкується День Соборності і Свободи України. Слово “соборність” означає “ об’єднання ”, “ єднання “. На початку ХХ століття українські землі перебували під владою Російської і Австро – Угорської імперій. В результаті кривавих подій I світової війни ці імперії назавжди втратили частину своїх територій, а деякі території, в тому числі українські, на певний час стали незалежними. Це були Українська Народна Республіка і Західноукраїнська Народна Республіка. Оскільки їх населяв один український народ, 22 січня 1919 року в Києві їхні уряди підписали Декларацію про об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. В ній зокрема написано : “ Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які помирали кращі сини України. Віднині є єдина, незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ має можливість об’єднати всі зусилля своїх синів для створення неподільної, незалежної української держави, на добро і щастя народу”.
Реально об’єднання українських земель відбулося тільки на початку другої світової війни і її кінці в складі Української Радянської Соціалістичної Республіки.
Свято Соборності відмічається з 1991 року – року проголошення незалежності України.
Основні частини сучасного адміністративного поділу України – це 24 області і Автономна Республіка Крим. Всі громадяни України мають однакові обов’язки і права, намагання ж деяких дрібних політиків перебільшувати чи применшувати роль окремих територій в житті держави, акцентування на якихось другорядних місцевих особливостях регіонів не сприяє консолідації народу.
Україна єдина і неподільна, як неподільний наш народ і діти цього народу – майбутні будівельники і захисники неподільної Соборної Української Держави.



ТАРАС ГРИГОРОВИЧ ШЕВЧЕНКО – ВІЧНО ЖИВИЙ КОБЗАР

Тарас Шевченко народився за “новим стилем” 9 березня 1814 року в Україні на Черкащині, помер 10 березня 1861 року в тодішній столиці Російської імперії місті Санкт – Петербурзі, похований в місті Каневі ( Черкащина ) на Чернечій (тепер Тарасовій) горі.
Тарас Шевченко назавжди увійшов в українську і світову історію як один із основних класиків української літератури. Шевченко мав великий творчий талант як художник, а ще більший талант як поет і письменник. Цей талант прорвав кайдани особистої кріпацької неволі, з цим талантом рахувалися недоброзичливці поета.
Тарас Шевченко любив Україну усім розумом і серцем. За те, що Шевченко називав всі речі в Російській імперії своїми іменами, цар Микола I заточив його в каземати, а потім на багато років віддав у солдати і у заслання. Йому було заборонено писати і малювати. Та Шевченко все своє життя писав твори, незважаючи на те, що особисте життя у нього так і не склалося, що здоров’я його було підірване солдатчиною і тюрмами.
Мова творів Шевченка лежить в основі сучасної української літературної мови. Кожний українець пам’ятає хоч декілька рядків віршів Шевченка. Були часи, коли в хатах українців портрет Шевченка стояв поруч з іконами на самому видному місці. Збулися мрії Шевченка – через 130 років після його смерті Україна “порвала кайдани” неволі і стала нарешті незалежною державою.



Літературна спадщина Шевченка Мистецька спадщина Шевченка –
художника
• 240 поезій, * 210 акварелей (передусім пейзажів);
• з них – понад 20 поем; * 150 портретів (з них 43 – автопортрети);
• драма Назар Стодоля ; * 27 офортів (6 серій “Живописна Україна”);
• 20 повістей (до нас дійшло 9); * понад 230 олівцевих рисунків
• щоденник; ландшафтів України;
• автобіографії; * ескізи, етюди, начерки – на 360 сторінках
• фрагменти 2 незакінчених драм. рукописів та альбомів.


ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ЛІТНІХ КАНІКУЛ

Літні канікули пов’язані з поїздками за межі свого населеного пункту, із виконанням сільськогосподарських, садово – городніх та надвірних робіт. У зв’язку з цим необхідно дотримуватися необхідних правил техніки безпеки.
1. Дотримуватися правил дорожнього руху.
2. Не виходити з дому в темний час доби без батьків.
3. Не відчиняти двері стороннім.
4. Не демонструвати наявність мобільного телефону.
5. Не ходити в гості до незнайомих ровесників, не запрошувати їх додому без згоди і відома батьків, не блукати безцільно по мікрорайону.
6. На своїх великих і агресивних собак бійцівських порід одягати намордники.
7. Під час весняних робіт обережно користуватися електричними, гострими та ріжучими інструментами, не класти гострі інструменти (наприклад, сапки, граблі) в місця, де на них можуть наступити інші люди.
8. Одягатися відповідно до погоди, щоб не застудитися.
9. Остерігатися сонячних опіків .
10. Не кататися на велосипедах по автомобільним дорогам із жвавим рухом.
11. Пам’ятати телефони екстреного виклику:
101 – пожежна охорона
102 – міліція
103 – швидка медична допомога
104 – аварійна служба газу
12. Пам’ятати, що у багатьох людей є із собою мобільні телефони, щоб викликати швидку допомогу, міліцію або викликати батьків дітей для допомоги дітям. Свідки злочину, дорожньої пригоди повинні негайно телефонувати по № 102.
13. Залишаючи надовго свою квартиру або будинок, треба відключити навіть прилади, які майже не споживають електричну енергію ( телефони, вимкнені на основну роботу, прилади з електричними годинниками, електричний дзвоник тощо ), бо вони можуть спричинити пожежу. Необхідно також перекрити газовий кран і крани на воду. З балконів треба прибрати весь горючий матеріал та закрити вікна на ньому.
14. Не купатися у водоймах за відсутності дорослих. У незнайомих водоймах з невідомим дном не можна купатися нікому!
15. Не купатися на морі під час шторму – ви можете не вибратися на берег (особливо якщо ви не знайомі з особливостями великих морських хвиль) або поранитися при цьому об каміння та різні предмети на березі. Хвиля може кинути вас на цей предмет.
16. Загрозою для життя є також вітер і течії в морі та в річці, що можуть переносити людину далі від берега.
17. Не затримуватися довго біля крутих берегів водойм, під схилами гір – там завжди існує вірогідність обвалів.
18. Під час грози ховатися в приміщення, але не виходити на балкони; не ховатися під деревами або іншими виступаючими поодиноко над землею об’єктами.
19.У разі відпочинку за кордоном мати номери телефонів, знати адреси консульств, посольств або інших державних представництв України для захисту своїх прав від посягання на них місцевих аферистів та зловмисників. Також треба знати про всі місцеві природні небезпеки, яких немає в Україні та про звичаї, яких немає в Україні, але про які треба пам’ятати заради своєї безпеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Вітаю відвідувачів блогу

Матеріали блогу допоможуть вчителям і учням.Частина з них є фактично посібниками для вчителів, частину можуть використовувати учні. Можливі дрібні помилки чи дрібні недоробки, які будуть коригуватися при повторному читанні. Прохання дотримуватися авторських прав і у разі публічного використання матеріалів блогу робити посилання на назву блогу і автора. Якщо ви тут вперше і не можете зорієнтуватися, переходьте на головну сторінку, а на ній є також архів блогу. Користуйтеся також чорними трикутниками в архіві для орієнтації по сторінках.

Прихильники