Географія.Природознавство.Школа(різне)

Географія.Природознавство.Школа(різне)
Географія.Природознавство.Школа(різне)

Загальна кількість переглядів сторінки

Авторські розробки з географії, природознавства та інших предметів. Розробки з різних питань шкільного життя

Архів блогу

пʼятницю, 13 квітня 2012 р.

Екологія. Різні матеріали

В цій папці будуть різні матеріали з екології, написані в різні часи
БУЗЬКИЙ ЛИМАН
До місцевих природних водойм, які є на території міста Миколаєва, відносяться річка Інгул і Бузький лиман. Інгул впадає в Бузький лиман. Зупинимося більш детально на особливостях лиману, оскільки загальні особливості таких водойм, як моря чи річки більше відомі з уроків географії та інших джерел інформації. Південні береги Миколаївської області омиває Чорне море, дослідженням якого займаються наукові установи всіх причорноморських країн, в тому числі український інститут в місті Севастополі. Відомо також, що в межах Миколаївської області 69 річок, більша частина яких малі і влітку частково пересихають.
Бузький лиман є частиною Дніпро-Бузького лиману відкритого типу, який є ареною протиборства солоних вод Чорного моря і прісних вод двох річок, що впадають в нього. Бузький та Дніпровський лимани – також лимани естуарного типу ( естуарій – розширене гирло річки ). Дніпровський лиман – продовження річки Дніпро, Бузький – річки Південний Буг.
З точки зору гідрології ( непридатна для пиття і зрошення гірка та солонувата вода, лиманні відкладення на дні ) лиман починається ще за 30 км від Миколаєва біля Нової Одеси. ( Подібна гідрологічна ситуація, особливо влітку, з річкою Інгул уверх проти її течії аж до села Калинівка. ) Але на багатьох картах навіть однієї типографії традиційно пишуть назву Південний Буг то до Варварівки, то до Широкої Балки, що не відповідає гідрології. Правильніше було б від такої традиції відмовитися, але нікому це вирішити. Зовні лиман також більш широкий, ніж річка Південний Буг. Течія в Бузькому лимані слаба, особливо влітку, а тому весною крига, що вкриває лиман взимку, тане на місці, не виходячи в море. Часто рух води в лимані зумовлений не стільки її малопотужним стоком в море, як напрямком вітру. Наприклад, з берега біля нафтобази міста Миколаєва видно, як під час сильних північних вітрів рівень води опускається до такого рівня, що виступає назовні насипана з правого берегу поперек лиману кам’яна дорога до острова посеред лиману, яка входила в військову фортифікаційну систему давніх часів.
Правий берег лиману більш високий і складений з кам’янистих порід, лівий – переважно низький і піщаний зі значною кількістю глинистого мулу. Природна солоність води в лимані коливається 1- 3 о/оо ( до 3 г солі в 1л води ). Пересічна глибина – 6-7 метрів, а тому фарватер лиману постійно очищають земснаряди для проходу суден великої тоннажності.
Вище описано частково природний стан лиману без врахування негативного впливу на нього людини. Але з давніх часів чим більше людей заселяли його береги, тим більше зростав на нього нищівний антропогенний вплив. Спочатку це виявлялося здебільшого у знищенні частини його тваринного світу ( в тому числі цінних осетрових видів риби ), механічній руйнації і забрудненні берегів ( згадаймо стародавнє місто-державу Ольвію на території сучасного села Парутиного ). Зараз на стан води лиману і життя в ньому впливають практично всі види забруднення, що пов’язано із існуванням на його берегах великих населених пунктів та діяльністю підприємств. Сучасна лиманна вода – це коктейль з механічними, хімічними, радіоактивними, біологічними домішками антропогенного походження. Досить сказати про те, що половина каналізаційних і практично всі поверхневі стічні дощові води міста Миколаєва потрапляють в лиман без очищення. Звідси – виявлення в лиманній воді збудників таких небезпечних хвороб, як холера, дизентерія, гепатит, зараження води і риби гельмінтами. Відомо, що місцеву дрібну тюльку не хочуть їсти розбірливі в їжі домашні коти, а у більшості людей від її споживання починаються проблеми зі шлунком. Не дивно, бо ця малоцінна дрібна риба часто плаває в каналізаційних водах, що скидаються в лиман .
Контроль якості води зростає влітку, коли в спеку людей тягне на відпочинок до води. Більшість поважаючих своє здоров’я миколаївців рідко відпочиває біля лиману, бо знають, що в багатьох його місцях – підводні стоки нечистот з великих підземних труб, прокладених з міста. Часто береги біля населених пунктів захаращені сміттям, бо люди собі ж на шкоду економлять на його вивозі у встановлені місця або елементарно некультурні в екологічному значенні.
Дещо поліпшився стан лиману в результаті подорожчання нафтопродуктів. Більшість власників металевих човнів, які раніше баламутили воду лиману, здали свої човни і катери на металобрухт. Порізані також на металобрухт швидкісні, але неекономні теплоходи на підводних крилах типу «Ракета» та «Метеор». Вони різали своїми крилами рибу, баламутили воду великими хвилями, руйнуючи нерестилища риби. Припинили в ринкових умовах діяльність багато закритих для офіційного екологічного контролю підприємств військово-промислового комплексу, які продукували або використовували екологічно небезпечні речовини і матеріали.
Для поліпшення стану лиману необхідні значні мільйонні інвестиції для спорудження очисних споруд для всіх водних стоків міста Миколаєва. Необхідна подальша екологізація масового мислення місцевого населення. Діти повинні вивчати екологію у всіх навчальних закладах, а батьки показувати дітям особистим прикладом зразки відповідального свідомого відношення до природи.

КОРИСНІ ПРАКТИЧНІ ЕКОЛОГІЧНІ ПОРАДИ

Вирощуйте кімнатні рослини. Вони здатні протягом 24 годин поглинути до 87 % забруднень з повітря, в тому числі – бензол, трихлоретан, формальдегід та ін.

Заощаджуйте всюди енергію! Пам’ятайте, що одна 100-ватна лампочка дає на 20 % більше світла, ніж дві 60-ватні.

Не забувайте мити віконне скло, особливо восени. Забруднене пилом скло затримує від 10 до 30 % сонячного світла, і ви змушені будете через забруднені шибки взимку довше користуватись штучним освітленням.

Не лінуйтеся здавати паперову макулатуру, не викидайте в сміття і не спалюйте папір. У сухих звалищах папір не розкладається десятиліттями, спалений же папір – черговий внесок у негативні зміни клімату, розвиток парникового ефекту. Вторинна переробка одної тонни паперу зберігає близько 30 тис. літрів води і 2,5 м3 простору на звалищах. Звалища ж сьогодні – наші страшні вороги. Старий папір можна використати і на присадибній ділянці. Подрібнений і внесений в грунт, він поліпшує його структуру і сприяє підвищенню врожайності.

Не допускайте у помешканнях несправностей водопровідних кранів. Одна краплина води, що падає з крана за 1 секунду перетворюється з рік на 3 тонни марно витраченої води. А якщо з крана тече цівка води товщиною в сірник, то лише за одну добу це дає втрату 70 відер води.

Не вживайте для прання екологічно шкідливі миючі засоби, перевіряйте, що купуєте, й вибирайте найкращі для довкілля.

Поливайте город, дерева та квіти на дачній ділянці лише вдосвіта і увечері; не поливайте їх в жаркий полудень і у вітряну погоду – це не дасть користі рослинам, а вода даремно випарується.

Не накопичуйте вдома надлишків хімічних препаратів (пральних порошків, фотореактивів, фарб, лаків, ліків тощо), особливо в поганих (пошкоджених, негерметичних) упаковках. Вони небезпечно забруднюють повітря у ваших квартирах, шкодять здоров’ю, а іноді стають причиною нещасть.

Не сидіть перед працюючим телевізором ближче 2 метра і довше 4 годин на день, бо це безумовно зашкодить вашому здоров’ю – екран телевізора, особливо кольорового, є слабким джерелом рентгенівського випромінювання.

Якщо вам подобаються живі квіти, вирощуйте їх у себе в помешканні, на балконах, верандах, присадибних ділянках, але не рвіть польових квітів, не топчіть їх ногами, бо це аморально, бо це екологічний злочин проти лісу чи лугу, де вони ростуть.

Не спалюйте самі й не дозволяйте спалювати іншим опале з дерев листя ні в садах, ні в парках. Опале листя виконує кілька важливих екологічних функцій: воно, як ковдра, захищає коріння дерев від морозу, а влітку – від спеки, акумулює вологу, слугує притулком для багатьох корисних істот і, розкладаючись, стає добривом для грунту. Спалене ж листя – це забруднене повітря, знищене життя на ділянці землі під вогнищем. Виступайте всюди проти спалювання листя, особливо у містах. На дачних ділянках листя й зрізані гілки дерев найкраще скидати в компостні ями.




КОРИСНІ ЕКОЛОГІЧНІ ПОРАДИ
1. Всі паперові відходи складайте в картонний ящик і при його наповненні відносьте в пункти прийому макулатури. Старі книжки, газети, картонну упаковку можна зв’язати.
2. Якомога менше використовуйте поліетиленові пакети – купуйте їх у крайньому разі, коли немає в що покласти дрібні речі. Відмовляйтеся від запаковування в них купленого в крамницях товару навіть тоді, коли пакети дають вам безкоштовно. Уразі наявності у вас таких пакетів використовуйте їх повторно, щоб не стимулювати на них попит. На відміну від паперової упаковки пластмасові та поліетиленові відходи не розкладаються під час гниття і на десятки років засмічують довкілля – землі і води. Навіть посередині Чорного моря з палуби судна можна побачити десятки плаваючих посеред моря пакетів. Якщо плануєте йти в крамницю, беріть з собою сумки, виготовлені з міцних матеріалів, наприклад, із тканин. Особливо це важливо, коли ви купуєте велику кількість товарів.
3. Всю склотару, в тому числі биту, відносьте в пункти прийому склотари. Цілі пляшки використовуються повторно після миття на заводах, а бите скло – цінна чиста сировина для виробництва скла, що потребує лише того, щоб її розплавити та надати нової форми.
4. Непотрібні прилади, які містять різні метали, розбирайте по деталям і сортуйте метал по зовнішнім та іншим ознакам ( сталь та чавун притягує магніт ). Найчастіше в приладах, особливо старого виробництва є сталь, алюміній, мідь, бронза, свинець. Металобрухт приймають також в пунктах прийому вторинної сировини. Потім він збирається на великих складах біля залізниць та в морських портах, а вже звідти потрапляє на металургійні заводи всередині країни та заводи інших країн.
5.Якщо у вас є непотрібний поломаний або морально застарілий прилад, що бере занадто багато електричної енергії або з обмеженими функціональними параметрами ( телевізор, холодильник, газова плита, радіоприймач ) і ви не бажаєте витрачати власний час і сили на його утилізацію, теж не треба викидати його на смітник. Досить запропонувати його мисливцям за металобрухтом, які є на кожному ринку в торгових рядах, де торгують залізяччям. Ці люди навіть дають об’яви про те, що можуть приїхати та самі забрати у вас непотрібні прилади. Вам непотрібно буде навіть їх самим виносити з дому.
6. Якщо ви міняєте в квартирі двері, вікна, не спішіть все ламати і трощити, а потім засмічувати підходи до своїх будинків битим склом та зламаними дерев’яними рамами підходи до під’їзду, проходи між поверхами на сходах, коридори. Досить дати по телефону безкоштовні об’яви в місцеві газети і їх теж безкоштовно заберуть люди. Старі вікна і двері зі склом можна використати на парниках і теплицях, а дерев’яні відходи – завжди необхідний матеріал для отримання вогню та тепла.Тому те, що для вас є відходами, для інших людей – сировина і матеріал, яку можна повторно використати з метою економії природних ресурсів.
7. Не купуйте і не нагромаджуйте у себе дома зайвих предметів побуту, одягу, взуття, «бєздєлушок», товарів з обмеженим терміном придатності, а непотрібні речі, наприклад, одяг, іграшки, віддайте людям, яким ці речі необхідні, особливо бідним чи немічним.
8. Відпочиваючи на природі, не забудьте загасити багаття та забрати з собою все сміття, що залишилося після відпочинку, в першу чергу непаперову упаковку з їжі, що в природі не розкладається: скляні та поліетиленові пляшки, пакети тощо. Люди, що відпочивали на природі, повинні почувати себе вдячними їй, а не несвідомими шкідниками, для яких завтра «хоч потоп».
9. Якщо ви будете старатися виконувати хоч кілька вказаних вище порад, можна буде сказати, що у вашій свідомості вже сформовані або почали формуватися елементи екологічної культури. При цьому не бійтеся, що екологічні невігласи можуть поза очі звинуватити вас в жадібності. Якщо більшість людей будуть дотримуватися екологічного етикету, то і іншим буде ніяково і соромно від його поруш

ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ПОРУЧ!

В останні 10-15 років в Україні та у світі зросли масштаби екологічних проблем, пов’язаних з появою на ринку величезної кількості товарів та їхньої упаковки. Наприклад, нова побутова техніка більш якісна і має більше можливостей застосування (телефони, телевізори, пральні машини, радіоприймачі, магнітоли тощо). Стара техніка неякісна або морально застаріла. Щоб привабити споживачів, будь-який товар пакують в різноманітну тару. Врешті-решт всі старі речі і упаковка від нових речей опиняються у довкіллі, забруднюючи землі і води.
Якщо паперові речі, які виготовляються з рослин, в природі розкладаються протягом року, то для розкладу пластикового пакета потрібно до 1000 років. Паперові речі багато людей навчені збирати з дитинства і відносити в пункти прийому макулатури. Вся макулатура йде на повторну переробку і є цінною сировиною для паперових фабрик.
Пластикові пакети, кульки для упаковки різноманітних товарів в США були запроваджені приблизно в 1973 році, зараз на їхнє виготовлення в світі витрачаються мільярди доларів. У нас пластикові кульки з’явилися теж приблизно в сімдесяті роки, але коштували дорого порівняно з товаром. Наприклад, хлібина при середній заробітній платі людини 110-200 рублів коштувала 20 копійок, 1 кг цукру – 80 копійок, а кульок– аж 10 копійок. Тому ощадливі господині використовували його декілька разів і навіть прасували. Зараз ціна кулька у 100-150 разів дешевша за товар і кожний продавець супермаркету, магазину, ринку пропонує споживачу дешевий пакет. Пакети і пластмасові пляшки вже скрізь: на полях, у водоймах, посеред морів.
Ірландія встановила податок в 15 центів на кожний пакет (1 цент~4,8 копійки), подібний податок в 17 центів пропонують ввести в США. В місті Миколаєві у більшості випадків хліб продається не у спеціалізованих крамницях, а тому санстанція змушує продавців хлібу навіть в супермаркетах загортати його у пластикові кульки. Наше півмільйонне місто щодня є величезним джерелом забруднення природи, бо легко підрахувати, скільки десятків мільйонів пакетів за рік купують його жителі тільки разом з хлібом. А ще безліч інших товарів у пластикових кульках, пляшках, тюбиках, банках тощо.
Міська влада оголосила конкурс на кращий проект по утилізації побутового і промислового сміття, що продукує населення і підприємства міста. Розглянуті проекти мають свої недоліки і переваги, а деякі навіть досить екзотичні і викликають сумнів в можливості своєї ефективної реалізації. Поки вирішуються ці питання в масштабах міста, кожний його житель, зокрема учень, в змозі при мінімумі зусиль допомогти природі. Наприклад, якщо всі члени будь-якої сім’ї візьмуть за правило не викидати паперові відходи, складати їх в паперові ящики, а потім відносити в пункти прийому макулатури, цим вони значно зменшать витрати бензину, дизельного палива на перевозку на звалища відходів сміття сміттєбаків, збережуть від вирубки дерева, з яких виготовляється папір. Макулатура – цінна сировина для паперових фабрик, особливо в умовах України, де лісові ресурси обмежені. Цінною сировиною також є скло, яке виготовляється з піску зі значним його вмістом. Але родовищ такого піску дуже мало порівняно з іншими видами пісків. Якщо навіть бувша у використанні скляна тара не підходить для використання, її скло можна переплавити для виготовлення інших скляних виробів.
Останнім часом енергія у будь-якому вигляді стає все дорожчою. Не випадково все більше людей приділяє увагу до утеплення своїх квартир, будинків. Стіни будинків утепляються часто додатково назовні і зсередини теплоізолюючими матеріалами, замінюються старі вікна на так звані «євровікна». На жаль, у більшості будинків під’їзди будинків залишаються не утепленими і навіть з розбитими вікнами, тому холод проникає в квартири з під’їздів.

АНТРОПІЧНІ ФАКТОРИ – це форми діяльності людини, у результаті якої відбуваються зміни у природі як середовищі існування людини.
1. Забруднення атмосфери (паливно – енергетичний комплекс, металургія, нафтохімічна промисловість, тютюновий дим), парниковий ефект (підвищення загальної температури Землі).
2. Озонові дірки в атмосфері.
3. Смог (скупчення шкідливих газів в атмосфері).
4. Кислотні дощі.
5. Забруднення та руйнування грунтів
6. Забруднення водойм і підземних вод.
7. Радіаційне забруднення.
8. Електромагнітне забруднення
9. Світлове забруднення.
Проживання на територіях екологічного забруднення має свої особливості.
1. При плануванні виробництв зі шкідливими викидами їх розміщують в тих місцях, куди дме переважаюча кількість вітрів зі сторони житлових районів, а не навпаки.
2. На територіях радіаційного забруднення не допускається вживання в їжу місцевих продуктів, рибальство та мисливство.
3. Електромагнітне забруднення небезпечне тим, що воно невидиме, а власники технічних засобів, як правило, користуються цим, приховуючи від людей технічні характеристики своїх засобів. Це радіостанції, телестанції, радіолокаційні станції, потужні лінії електропередач, трансформатори, всілякі антени, яких все більше ставлять на дахи будинків без дозволу людей приватні підприємства.
4. Шумове забруднення особливо шкодить нервовій системі, причому шуми бувають чутні вухом і нечутні, але обидва види шкідливі.
5. На забруднених грунтах можна вирощувати лише рослини, які не споживаються в їжу.
6. Воду із забруднених водойм в залежності від характеру забруднення можна вживати як питну лише після очищення під контролем санітарної станції населеного пункту.
7. Автомобільні дороги бажано будувати з об’їздом мимо населених пунктів (транзитні шляхи).
8. При проживанні або роботі в зоні екологічного забруднення бажано щотижня і щорічно їздити на відпочинок в екологічно чисту зону.
9. Світлове забруднення – надмірна кількість світла в темний час доби на вулицях, коли людям треба спати

ВИЯВЛЕННЯ СТРУКТУРИ ЛІСОВОЇ ЕКОСИСТЕМИ
( В УМОВАХ СІЛЬСЬКОЇ МІСЦЕВОСТІ )


З уроків географії відомо, що лісові екосистеми існують в багатьох природних зонах, в тому числі на межах природних зон. Ці лісові екосистеми сильно відрізняються живою і неживою природою.

Миколаївська область знаходиться повністю в степовій природній зоні. Для неї характерні невеликі штучні ліси, насаджені з метою закріплення піщаних грунтів вздовж узбережжя південних річок і лиманів. Є такі ліси і поблизу міста Миколаєва. Оскільки їхній вік становить вже кілька десятків років, то встигли сформуватися штучні лісові екосистеми зі своєю певною структурою. Хоча це структура досить хитка і постійно зазнає антропогенного впливу, її компонентів досить для нашої роботи.

Давайте згадаємо, яка лісова екосистема в районі річки Інгул поблизу села Мішкове – Погорілове, за Корабельним районом вздовж лівого берега Бузького лиману, подібні екосистеми на Кінбурнській косі ( частина їх потрапила в Чорноморський заповідник ).

Піски, місцями дуже бідний піщаний грунт, місцями під захистом лісу почав формуватися тонкий шар грунту. Піщані території прилягають до берегів річок, лиманів, Чорного моря. Річні суми опадів 250 – 300 мм. Клімат помірно континентальний. Ландшафт рівний, місцями вітер утворив невеликі піщані дюни.

Жива природа. Головним біотичним компонентом лісової екосистеми є сосна звичайна, коріння якої глибоко проникає вглиб крізь пісок, який погано утримує воду. Глибоке коріння утримує сосну в грунті. Інших голонасінних хвойних рослин немає. Є інші деревні рослини, які ростуть переважно поблизу галявин , по краям ділянок лісу. Серед них трапляються акації білі, клени, ясені, маслинки вузьколисті ( лохи вузьколисті ), інколи в пониззях, де більше води, дніпровські берези, дика груша. Трапляються невеликі посадки інших дерев, є різні дерев’янисті види рослин у вигляді кущів. Численні види трав’янистої рослинності. В лісовій екосистемі поселилися її незмінні компоненти у вигляді їстівних і неїстівних трубчастих і пластинчатих шапкових грибів. Водяться окремі види ссавців, птахів, плазунів і земноводних.
Багато комах. На території Чорноморського біосферного заповідника тваринний світ значно багатший як по кількості видів, так і по чисельності популяцій кожного виду. Структура лісової екосистеми формує відповідні ланцюги живлення.

ЕКОСИСТЕМИ

Живі організми взаємодіють не лише між собою, а й з умовами неживої природи. Зокрема, організми отримують з довкілля певні речовини, необхідні для забезпечення їхньої нормальної життєдіяльності ( кисень, воду, різні солі ) та виділяють туди продукти власної життєдіяльності. Внаслідок взаємодії угруповань організмів з умовами неживої природи формуються певні екосистеми.
Екосистема – це система популяцій організмів різних видів, які взаємодіють між собою та з умовами неживої природи. Як правило, екосистеми – це стійкі багатовидові системи організмів, здатні до самопідтримання та саморегуляції.
Біотичний компонент екосистеми – це її складова частина у вигляді якогось виду організмів або органічної речовини, створеної цим видом. Наприклад компонентами степової екосистеми є ковила, зайці, комахи, пилок квіткових рослин.
Екосистема не може бути постійно статичною, їй властива динаміка, тобто динамічні зміни. Динамічні зміни відбуваються не тільки в популяціях тварин, що складають екосистему. В екосистемі відбувається постійний колообіг речовин – обмін речовинами між живою ( живі істоти ) та неживою природою. Колообіг забезпечує стійкість екосистем і є необхідною умовою їхнього існування.
Поняття “ екосистема “ прийнятне до об’єктів різної складності і розмірів. Можна виділити екосистему ставка або озера в цілому і в той же час розрізняти екологію прибережних заростей водних рослин або дна водойм. Масив лісу – екосистема, в межах якої можуть бути екосистеми грунтів різного типу, екосистема гниючих пеньків дерев тощо.
Екосистема характеризується видовим складом, чисельністю організмів, що до неї входять, біомасою, співвідношенням різних груп організмів, інтенсивністю процесів продукування і деструкції органічних речовин.
Є регіональні природні екосистеми, зокрема, рівнинну частину України представляють три екосистеми : мішаних лісів, лісостепова і степова. Степова екосистема найбільша за площею ( 40 % ). Характеризується переважно рівнинним рельєфом. 60% площі земельних угідь складають звичайні чорноземи, а 40 % -- південні чорноземи. В цій екосистемі є лише 11 % лісів України.
Миколаївська область знаходиться в межах степової екосистеми та Чорноморської басейнової екосистеми. Ці дві екосистеми знаходяться в постійному динамічному взаємозв’язку.
ТИПОВІ КОМАХИ – ШКІДНИКИ ПІВДНЯ УКРАЇНИ

Поставити біля другої колонки з рослинами номери шкідників з першої колонки.
1. Колорадський жук Сосна
2. Гусінь білана капустяного Стовбури дерев
3. Яблунева міль Соки рослин
4. Сарана Капуста
5. Вовчок ( капустянка) Пшениця, інші злаки
6. Жуки – короїди Яблуня, груша
7. Попелиця Всю підряд зелену рослинність
8. Гесенська муха Коріння городніх рослин
9. Личинка соснового пильщика Картопля, томати

ОТРУЙНІ ТВАРИНИ ПРИРОДНОЇ АРЕНИ МІСТА МИКОЛАЄВА

1. Каракурти – смертельно небезпечні
2. Тарантули – є декілька видів
3. Скорпіони – розмір тіла від 1 до 18 см ( в Україні 10 видів )
4. Гусениці
5. Саламандра
6. Гадюка степова
7. Бджоли, джмелі, мурахи
8. Риба маринка ( отруйні ікра та очеревина )
9. Жуки родини наривникові ( у них отруйна кров )

СИНАНТРОПНІ ТВАРИНИ МІСТА МИКОЛАЄВА
Синантропними тваринами є ті, що пристосувалися до життя поруч з людиною : горобці, голуби, граки, бездомні коти та собаки. Серед них трапляються шкідливі для людини: миші, пацюки, таргани, мухи домашні тощо. Шкідлива тварина – сіра ворона. Вона хижак і знищує яйця і пташенят інших птахів Це особливо небажано для рідкісних в нашій місцевості птахів.

ЗАРОДЖЕННЯ ЖИТТЯ НА ЗЕМЛІ
1. 4,5 млрд. років тому – виникнення планети Земля, життя немає.
2. 3,5 млрд. років тому – перші білкові мікроорганізми
1 версія виникнення життя – самозародження на Землі, потім еволюція
2 версія – занесення мікроорганізмів пилом і метеоритами з космосу, потім поступова еволюція до складних організмів і аж до людини як виду
3 версія – релігійна, всі види організмів створені Творцем ( творцями ) одночасно
3. 450 млн. років тому – вихід організмів з води на суходіл
4. Біосфера – оболонка планети, в якій зосереджені живі організми.
5. Царство Рослини – 500 тисяч видів.
6. Царство Тварини – 1,5 млн. видів.
7. Царство Гриби – 100 тисяч видів.
8. Царство Дроб’янки і царство Віруси – мікроорганізми.
9. Фотосинтез – створення рослинами і ціанобактеріями на світлі органічних речовин
з неорганічних.
10. Приклади ланцюгів живлення
Рослини  Комахи  Жаби  Лелеки
Рослини  Польові миші  Змії  Хижі птахи
11. Межі біосфери – вся гідросфера, атмосфера до 30 км висоти, верхня частина літосфери (до 4 – 5 км глибини )
12. Еволюція – безперервний, необоротний процес історичного розвитку живих організмів, унаслідок якого вони змінюються.
13. Геологічна історія Землі поділяється на ери, а ери на періоди. Кожному періоду відповідають певні рослинні і тваринні угруповання.
14. Палеонтологія – наука про викопні організми.
15. Архейська ера – 3,8 млрд. – 2,5 млрд. років тому.
16. Протерозойська ера – 2,5 млрд. – 600 млн. років тому.
17. Палеозойська ера – 600 млн. – 250 млн. років тому.
18. Мезозойська ера – 250 млн. – 70 млн. років тому.
19. Кайнозойська ера почалася 70 млн. років тому і триває тепер.
ЗАВДАННЯ
1. Процес утворення рослинами і ціанобактеріями на світлі органічних речовин із неорганічних.
Ф___ Т___С___Н___Е___
2. На Землі існують такі царства клітинних організмів :
Д___О___ ’ Я___К___; Г___И___И; Р___С___И___Н___; Т___А___И___И
3. Неклітинні мікроскопічні організми, які паразитують в клітинах клітинних організмів
В___Р___С___
4. Сукупність подібних організмів, які дають плідне потомство
___ ___ Д
5. Частина геологічної історії Землі
___Р___
6. Царство Дроб’янки складається з :
Б___К___Е___І___ і Ц___А___О___А___Т___Р___Й



ЗМІНИ В ЕКОСИСТЕМАХ, ЇХ ПРИЧИНИ, ОЗНАКИ
( ЗАМІНА ОДНОГО БІОЦЕНОЗУ ІНШИМ )


1. Екосистема – сукупність популяцій різних видів, які взаємодіють між собою та з фізичним середовищем життя, унаслідок чого виникає потік енергії та колообіг речовин.

2. Біоценоз – угруповання популяцій організмів різних видів, які населяють певну ділянку з однорідними умовами життя і тісно взаємодіють між собою.

3. В екосистемах постійно відбуваються зміни. Одні зміни відбуваються поступово, інші наступають миттєво в результаті катастрофічних явищ. Наука про викопні види рослин і тварин дає багато інформації про величезні зміни екосистем і біоценозів на Землі протягом її історії. Основними причинами змін були зміни клімату. Висловлюються і інші гіпотези. Наприклад, одна із гіпотез про загибель динозаврів пов’язана з попаданням на Землю астероїда чи великих метеоритів. Зміни в екосистемах можуть бути також штучні. Наприклад, природна екосистема басейну Дніпра практично зруйнована спорудженими на території України шістьма греблями гідроелектростанцій. Річка перетворилася в каскад водосховищ, які затопили значні території суходолу.
Ознаками зміни в екосистемі може бути зміна чисельності популяцій
різних видів організмів в більшу або меншу сторону, зникнення або поява
нових видів організмів. Наприклад, в каскад дніпровських водосховищ не
можуть потрапити нерестові риби з моря і лиману, оскільки вони не
можуть подолати високі греблі. Зате в Каховському водосховищі з’явилася
своя прісноводна тюлька та розмножується літом велика кількість
ціанобактерій, які створюють у воді задуху для риб.


ВИЯВЛЕННЯ ПРОСТОРОВОГО РОЗПОДІЛУ ПОПУЛЯЦІЙ ТВАРИН
У БІОГЕОЦЕНОЗАХ ( НА ПРИКЛАДІ ЛІСУ, ПАРКУ )

Просторовий розподіл популяцій тварин можна розглядати по вертикалі і по горизонталі ( по всій території біоценозу ) Розглянемо спочатку вертикальний розподіл популяцій. В грунті живуть черви, членистоногі ( павуки, комахи ), дрібні ссавці. Багато видів ведуть одночасно наземний і підземний спосіб життя, наприклад, плазуни і земноводні. Багато наземних ссавців (зайці, лисиці, вовки ).
В траві, кущах, на деревах живуть членистоногі, птахи, деякі ссавці ( білки ). Розподіл популяцій по всій території біогеоценозу не завжди помітний – на деякі види тварин припадають досить великі території. Для одних може бути це нормою, для інших це пов’язано з негативним впливом н

ВИВЧЕННЯ ВИДОВОГО СКЛАДУ КОМАХ-ШКІДНИКІВ
САДУ, ПАРКУ, ГОРОДУ

Комах-шкідників декоративних та культурних рослин саду, парку, городу дуже багато, про багатьох з них більшість людей навіть не знає. В умовах півдня України доводиться постійно боротися з відомими шкідниками, які масово розмножуються, щоб хоча б знищити чисельність їхніх популяцій. Такий типовий шкідник – американський колорадський жук, який почав з’являтися в Україні на початку 1960-х років, після чого вирощувати пасльонові культури (картоплю, баклажани, томати) без застосування отрутохімікатів стало у нас майже неможливим.
Великої шкоди рослинам завдають не стільки деякі комахи, як їхня гусінь. Наприклад, гусінь білана капустяного знищує хрестоцвіті (капустяні) види рослин.
Гусінь яблуневої молі пошкоджує фруктові дерева, розповзаючись поступово зі своїх павутинних гнізд.
Перелітна сарана здатна до масового розмноження, збирається в зграї, летить на великі відстані, знищуючи всю підряд рослинність на своєму шляху.
Вовчок, або капустянка своїми міцними щелепами ушкоджує підземні частини городніх культур.
Жуки-короїди пошкоджують корок та луб цінних порід дерев, а личинки вусачів та златок живуть в мертвій деревині, знищуючи зрублену для потреб людини деревину.
Шкідлива чорна садова мурашка охороняє і поширює попелиць, солодкими виділеннями яких живиться.
Попелиці живляться соками рослин та переносять збудників вірусних захворювань рослин.
Гесенська муха нищить пшеницю та інші культурні злаки.
Личинки хлібного та соснового пильщиків нищать зернові та інші культурні рослини.
Клоп-черепашка шкідлива висмоктує зернівки злакових культур.
Ушкоджують культурні рослини личинки деяких комарів.
Боротися з комахами-шкідниками бажано з допомогою різних способів, оскільки хімічну отруту небезпечно постійно і часто застосовувати в одному і тому самому місці, до того ж комахи постійно пристосовуються до все більших порцій отрути.

МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА АДМІНІСТРАТИВНО – ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ УСТРІЙ. Миколаївська область розташована на півдні України. На заході вона межує з Одеською областю, на півночі з Кіровоградською, на сході з Дніпропетровською і Херсонською областями. На півдні омивається водами Чорного моря і Дніпровського лиману. До території області належать острови Березань, Довгий, Круглий, Майський і західна частина Кінбурнського півострова.
Площа області 24,6 тисячі кв.км ( 4,1% всієї території України ). Максимальна протяжність області з півночі на південь складає 194 км, із заходу на схід 204 км. Засновано область 22 вересня 1937 року. В області 19 адміністративних районів, 5 міст обласного підпорядкування ( Миколаїв, Первомайськ, Вознесенськ, Очаків, Південноукраїнськ ), 4 – районного підпорядкування ( Баштанка, Нова Одеса, Новий Буг, Снігурівка ), 17 селищ міського типу ( смт ) і 916 сел. Місто Миколаїв – півмільйонне місто, в межі якого включено як колись самостійні сільські населені пункти, так і нові мікрорайони сучасної забудови. В Миколаєві 4 міських райони.
РЕЛЬЄФ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ. Більша частина області розміщена в межах Причорноморської низовини, тільки крайня північна частина потрапляє у відроги Подільської та Придніпровської височин.
Загалом поверхня області плоско нахилена з північного заходу на південний схід, розчленована ярами, балками і річковими долинами. Середня абсолютна висота території області 86,7 м. Найвища точка області – 255,6 м – розташована на відстані 4 км на північний схід від села Аннівки Братського району.
Найнижчі відмітки – у долині Тилигульського лиману і біля Аржигольської коси ( мінус 0,4 м ).
ГІРСЬКІ ПОРОДИ. Кристалічні – гнейси різних видів, кристалічні вапняки, граніти, пухкі ( осадові ) – піски, глини ( лесової групи ), буре вугілля, карбонатні відклади, жовті вапняки, червоно – бурі глини, леси, лесоподібні породи.
КОРИСНІ КОПАЛИНИ. Граніти, гнейси, мигматити, кварцит, польовий шпат, вапняки, мергель, трепел, гіпс, кварцеві піски, глини, граніти, буре вугілля, торф, сірка, нікелеві руди, мінеральні води, лікувальні грязі, пісковики, леси керамзитові, піщано – гравійні суміші.
КЛІМАТ. Помірно континентальний. Середня температура січня – ( мінус ) 3,7оС, липня +23оС, кількість опадів ( по Миколаєву ) 375 мм, максимум опадів – в теплий період. Типові погоди: зима м’яка ( слабоморозна ) і малосніжна. Літо – жарке . з сильними вітрами і суховіями. Пилові бурі трапляються в різні пори року ( великі пилові буревії спостерігалися в кінці березня 2007 року і заподіяли значної шкоди господарству ). Через особливості клімату область потрапляє в зону ризикованого землеробства
( без гарантованого високого щорічного врожаю сільськогосподарських культур ).
ГІДРОЛОГІЧНІ УМОВИ. На території області 85 річок з довжиною понад 10 км. Основна річка – Південний Буг з притоками Інгулом, Кодимою, Чичиклією, Синюхою, Мертвоводом, Гнилим Яланцем. Річка Інгулець з притокою Висунь належить до басейну Дніпра. Продовженням Південного Бугу та Дніпра є Дніпро – Бузький лиман з солонуватою водою – суміші чорноморської і річкової. Є біля Чорного моря і лимани озерного типу. Річки області рівнинні, швидкість їхньої течії невелика, влітку вони міліють, а деякі навіть пересихають. На 80% їхнє живлення – снігові води, 10% - підземні води, 10% - дощове, загалом живлення мішане. В Миколаївській області 871 ставок і 41 водосховище, озера є в заплавах річок і на приморських територіях. Є джерела, мінеральні води і лікувальні грязі. Місто Миколаїв використовує як питну воду із Дніпра. Її останнім часом подають трубопроводами з Дніпра вище міста Херсона. Як резерв використовують воду Жовтневого водосховища – суміш інгулецької і дніпровської води, яку подають влітку у водосховище через Інгулецький зрошувальний канал.
ГРУНТИ. Чорноземи типові, чорноземи звичайні, чорноземи південні, чорноземи південні солонцюваті ,темно – каштанові солонцюваті, дернові піщані, лугові солонцюваті, глеє – солоді.
РОСЛИННИЙ СВІТ. Лучні степи і степові луки в долинах річок, дві діброви при злитті річок Черталки і Південного Бугу. На схилах долин і балок чагарники із терну, крушини, глоду, шипшини, в заплавах річок верба, осина, вільха. В степовій провінції різнотравно – типчаково – ковилові степи і типчаково – ковилові степи в комплексі із солонцями. У степовій частині природна рослинність збереглася переважно на схилах долин і балок. Це пирій повзучий, пирій подовий, гірчак, хрін, бородач звичайний, чебрець. 73% території області займають орні землі під посівами озимої пшениці ( ~ 27% ), ячменю, соняшнику, кукурудзи, цукрового буряка. Вирощується також картопля, овочі, плодово – ягідні культури, виноград.
ТВАРИННИЙ СВІТ. Сучасний тваринний світ збіднілий передусім на ссавців та птахів. Найбільше видів тварин в двох заповідниках. Найбільш характерні види – заєць – русак, лисиця, єнотовидна собака, куниця, перепел, жайворонок, сіра куріпка, кулик, лелека. На Кінбурнській косі водиться 47 видів ссавців, 300 видів птахів. У водоймах найбільш поширені такі види риб: короп, карась, плітка, окунь, сом, лящ, бички. Своєрідний тваринний світ Чорного моря, у якому 2 тисячі видів тварин і 180 видів риб.
ВИСНОВОК. Миколаївська область має значні природні ресурси: мінерально – сировинні, кліматичні, земельні, біотичні і рекреаційні. Рекреаційні ресурси дозволяють організовувати літній відпочинок на
березі Чорного моря, в майбутньому використовувати значні запаси лікувального мулу в лиманах біля Чорного моря. Залишається актуальною задача підвищення культури використан

МІЖВИДОВА ВЗАЄМОДІЯ

1. Між організмами існує внутрішньовидова взаємодія і міжвидова взаємодія. Наприклад, спостерігаються конкурентні взаємозв’язки за ресурси довкілля між особинами одного виду або різних видів. У міжвидовій зваємодії відрізняють негативну ( конкуренція, хижацтво, паразитизм ) і позитивну ( коменсалізм, мутуалізм, кооперація )
2. Конкуренція – боротьба організмів за їжу, житло тощо. Приклад – за рослинну їжу конкурують польові миші, зайці, їжаки, комахи.
3. Хижацтво – однобічне використання, що веде до загибелі об’єкту живлення. Приклади – полювання лисиць за мишами та птахами, птахів за комахами.
4. Паразитизм – однобічне використання із заподіянням шкоди організму хазяїна паразитом. Приклади – паразитичні черви, кровосисні комахи (воші, блохи, кліщі )
5. Коменсалізм – однобічне використання без шкоди для хазяїна.
Приклади – використання чужих нір і гнізд.
6. Мутуалізм – взаємовигідне співжиття організмів різних видів.
Приклад – проживання в кишечнику корів одноклітинних інфузорій.
7. Кооперація – взаємовигідні дії організмів різних видів. Приклад – сигналізація тварин про небезпеку, на яку реагують також тварини інших видів.

ВИЗНАЧЕННЯ ЛАНЦЮГІВ ЖИВЛЕННЯ В ПРИРОДНИХ ЕКОСИСТЕМАХ ( НА ПРИКЛАДІ АГРОБІОЦЕНОЗУ )

Рослини  Польові миші  Змії  Хижі птахи

Рослини  Комахи  Птахи  Бродячі коти

Рослини  Комахи  Жаби  Хижі птахи

Рослини  Комахи  Пташки  Хиж

НАДХОДЖЕННЯ ЕНЕРГІЇ ДО ЕКОСИСТЕМИ. ЗНАЧЕННЯ
ЕНЕРГІЇ. ЛАНЦЮГИ ЖИВЛЕННЯ. ТРОФІЧНІ РІВНІ.

1. Для успішного функціонування біотичних компонентів екосистеми необхідне постійне надходження до неї енергії як світла, так і накопичення екосистемою енергії в органічних речовинах, створених організмами. Завдяки накопиченню енергії організми можуть переживати тимчасові несприятливі умови довкілля, завдяки цьому існує безліч видів живих організмів, які передають її один одному по ланцюгам живлення.

2. Ланцюг живлення – взаємовідносини між організмами через які в екосистемі проходить трансформація речовин і енергії; групи особин ( бактерії, гриби, рослини і тварини ), зв’язані між собою відношенням їжа – споживач. В ланцюгах живлення звичайно 4 – 5 ланок ( по кількості видів організмів ) Ланцюги живлення утворюють трофічні сітки ( або павутину ).
Приклад пасовищного ланцюга живлення

Зелені  Рослиноїдні  Дрібні  Змії  Хижі птахи
рослини тварини пташки ( гадюка ) ( сова )
( сарана ) ( синичка )

3. Трофічний рівень – сукупність організмів, об’єднаних типом харчування. Уявлення про трофічний рівень дозволяє зрозуміти динаміку потока енергії. Автотрофні організми ( переважно зелені рослини ) займають перший трофічний рівень ( продуценти ), рослиноїдні тварини – другий, хижаки, які харчуються рослиноїдними тваринами – третій, другорядні хижаки – четвертий. Організми різних ланцюгів живлення ( трофічних ланцюгів) які отримують їжу через рівну кількість ланок в трофічному ланцюгу, знаходяться на одному трофічному рівні. Так, корова і жук довгоносик знаходяться на другому рівні, бо їдять люцерну. Пояснимо наступний ланцюг живлення
Люцерна  Телята  Хлопець
Хлопець вагою 48 кг на протязі року може з’їсти 4,5 телят вагою 1035 кг, якщо буде харчуватися тільки ними, а для вигодовування чотирьох з половиною телят необхідно 4 гектари люцерни
( 20000000 рослин ) вагою 8211 кг.

ОЗНАЙОМЛЕННЯ З КОМПОНЕНТАМИ ПРИРОДИ
СВОЄЇ МІСЦЕВОСТІ ( МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ )

Компоненти природи – це складові частини географічної оболонки. Їх поєднання в різних варіантах створює компоненти живої і неживої природи : гірські породи літосфери, води гідросфери, повітря атмосфери, грунт, організми біосфери.
1. Рельєф Причорноморської низовини. Низовина розчленована балками, ярами, долинами річок.
2. Гірські породи. Пісок, глина, мул, ракушняк, граніт.
3. Води гідросфери. Поверхневі: річки, лимани, водосховища, зрошувальні канали, ставки. Чорне море – частина Атлантичного океану. Підземні води (використовуються для різних потреб із колодязів, джерел, свердловин).
4. Грунти. Чорноземи, солончаки, піски, глеє – солоді.
5. Рослинність. На більшій частині земель вирощуються сільськогосподарські культурні рослини. Є сади з фруктовими деревами, виноградники з переважно винними сортами винограду. Є лісосмуги між полями, невеликі штучні соснові і дубові ліси. Рослинність дикої флори – переважно трав’яниста, є також чагарники і дерева степової зони. Є водні рослини в річках і Чорному морі.
6. Тварини. Основні види, характерні для степової природної зони. Тварини – гідробіонти, характерні для південних річок України і Чорного моря.
Вплив людини на місцеві компоненти природи.
1. На місці степів і лук – сільськогосподарські землі.
2. Посаджені штучні ліси, лісосмуги.
3. Побудовані зрошувальні канали.
4. Багато корисних копалин забрано у природи
5. Сильно зменшилася кількість диких тварин і рослин, багато видів зникло зовсім або на межі виживання.
6. Акліматизовані дикі види рослин і тварин з інших територій.
7. Багато річок обміліли і замулилися, деякі зникли зовсім.
8. Великі території зайнято під населені пункти, заводи, шляхи.


Завдання:

1. Визначити характерних для нашої області диких тварин:
а)кенгуру б)бегемоти в)лисиці г)вужі д)жаби е)удави
2. Культурні рослини Миколаївської області:
а)цукрова тростина б)кава в)жито г)соняшник д)каучукове дерево е)виноград
3. Свійські тварини Миколаївської області:
а)кози б)верблюди в)вівці г)собаки д)мули е)слони
4. Гірські породи Миколаївської області:
а)граніт б)мармур в)пісок г)глина д)калійна сіль е)кухонна сіль
5. Грунти Миколаївської області:
а)червоноземи б)жовтоземи в)чорноземи г)солончаки д)підзолисті е)піщані.

ОЗНАЙОМЛЕННЯ З РІЗНОМАНІТНІСТЮ ТА ПРОЦЕСАМИ
ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ТВАРИН – ГІДРОБІОНТІВ
Гідробіонти – рослини, тварини і мікроорганізми, які населяють морські і материкові водойми.
Гідробіологія – комплексна біологічна наука, розділ екології, яка вивчає водні екосистеми і компоненти, які їх складають. На початковому етапі розвитку гідробіологія вивчала видовий склад спільнот водних організмів і їх розподіл у зв’язку з умовами існування.
Надалі в гідробіології виокремилися також санітарна, технічна і промислова гідробіології.
Миколаївська область має прісноводні водойми (річки, ставки), морську водойму (Чорне море) і водойми, в яких змішується прісна та морська вода (Бузький та Дніпровський лимани).
Від кількості у воді морської солі в першу чергу залежить різноманітність тварин – гідробіонтів. Одні з них мешкають постійно в морській або прісній воді, інші мігрують між морем і річками.
Найбільш відомі такі види риб: сом, лящ, дикий короп (сазан), краснопірка, карась, тарань, бички, щука, окунь, судак, морський коник, камбала, чорноморська акула катран, шипуватий скат (морська лисиця), хвостокол (морський кіт), чорноморський оселедець. Акліматизовано тихоокеанського пиленгаса, розводять штучно і вирощують в ставках білого амура, карася, коропа, товстолобика.
З ракоподібних відомі рак річковий, краби, креветки, дафнії, циклопи.
З молюсків відомі ставковики, жабурниця, мідія, дрейсена, рапана.
З червів відомі п’явки, прісноводні малощетинкові черви (трубочник) і морські багатощетинкові черви (піскожил).
Кишковопорожнинні: гідри, медузи.
Ссавці – гідробіонти мешкають в Чорному морі: дельфін – білобочка, морська свиня, чорноморська афаліна.
Завдання. Використовуючи свої знання місцевої фауни, записати у три колонки види тварин, які мешкають у водоймах з різною водою.

Прісна вода Морська вода Лиманна вода

ОСОБЛИВОСТІ ВОД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївська область – територія з слаборозвиненою річковою мережею. В області 69 річок загальною довжиною 2537 кілометрів. Протягом останніх десятиріч значно погіршився екологічний стан річок, практично ряд річок перестав існувати. Основна річка – Південний Буг з притоками : Гнилухою, Кодимою, Синюхою, Великою Корабельною, Бакшалою, Черталкою, Мертвоводом, Білоусівкою, Чичиклією, Гнилим Єланцем. Приблизно за 30 км від Миколаєва Південний Буг перетворюється в Бузький лиман, який більш широкий за Буг і має вже непридатну для пиття і зрошення солонувату воду, особливо на його дні. Інколи на картах Миколаєва позначають Південним Бугом акваторію приблизно до Варварівського мосту, а то і нижче. А тому другу за величиною річкою області Інгул можна вважати притокою як Південного Бугу, так і річкою, що впадає в Бузький лиман. Перше більше відповідає традиціям, друге – більш географічно аргументовано.
На крайньому сході області з півночі на південь протікає схожа на річку Інгул річка Інгулець, яка в Херсонській області впадає в річку Дніпро. Особливе значення цієї річки в тому, що вона разом зі штучними каналами є частиною Інгулецької зрошувально – обводнювальної системи. Власної води Інгулець влітку має мало , до того ж вона забруднена через використання її води при видобутку залізної руди в Дніпропетровській області. Основне джерело води зрошувальної системи – води Дніпра, які самотоком поступають по Інгульцю наверх до потужної насосної станції, яка піднімає воду на висоту 60 м в басейн, звідки вода самотоком йде в Інгулецький канал і інші розподільні канали. В літній період вода з каналу поступає також в Жовтневе водосховище, звідки йде водозабір в Миколаїв. Миколаїв використовує також воду, яка подається напряму з Дніпра через трубопроводи і більш якісна, ніж та, що подається Інгулецьким каналом.
Південний Буг має довжину 806 км, його початок в Хмельницькій області на Подільській височині, судоходний від м. Вознесенська. В межах Миколаївської області має 11 притоків, з них 6 лівих, 5 – правих. Інгул і Інгулець судоходні в нижній течії для невеликих суден.
Невеликі і частково пересихаючі влітку річки Березань і Сосик впадають на півдні області в Березанський лиман. Це лиман довжиною 26 км, шириною від 640м до 3 км, глибиною до 3,2 м від моря відділений баром – наносною полосою суходолу.
Цікавий своїми невикористаними ресурсами лікувального мулу невеликий Бейкуський лиман площею 2,5 км і глибиною 1 м, що протокою з’єднаний з Березанським лиманом. Його солоність до 10% , шар лікувального мулу на дні до 1,8 м. Живлення водою з Березанського лиману, підземними і поверхневими водами.
Тилигульський лиман довжиною до 80 км і середньою шириною 3,5 км знаходиться на межі з Одеською областю, площа лиману від 150 кв. км до 170 кв. км. Середня глибина 3м, максимальна 21 м, від Чорного моря відокремлений насипом шириною 4 км. Солоність зо 13 промілле, дно вкрите шаром чорного лікувального мулу. Є риба, живлення за рахунок поверхневих вод, від річки Тилигул та фільтрації морської води. Це лиман озерного типу на відміну від лиману лагунного типу Березанського та естуарного типу Бузького і Дніпровського (Естуарій – розширене гирло річки ). Останні два лимани часто називають Дніпро — Бузьким лиманом. Це відкриті лимани, оскільки біля Очакова, навпроти Кінбуриської Коси, Дніпровський лиман з’єднуються з Чорним морем. Дніпро — Бузький лиман – арена протиборства моря і річок, що впадають в нього. Вода в Північному Бузі стає гіркою вже біля Нової Одеси ( в Інгулі – біля Калинівки ) , на дні є лиманні відкладення, тобто з точки зору гідрології лиман починається ще біля Нової Одеси.
Дніпро — Бузький лиман використовується як транспортна магістраль, тому на ньому постійно працюють потужні земснаряди, землечерпалки, баржі, що відвозять донний грунт.
На його берегах багато оздоровчих об’єктів ( санаторії, дачні ділянки, піонерські табори ). Багато риби. Течія в лимані слаба, тому часто навіть весною крига, що покриває лиман, тане на місці, не виходячи в море. Для попередження забруднення лиману здійснюється ряз заходів : судна мають обладнання для збору забрудненої води і відходів, вздовж лиману насаджено великі масиви лісів. На жаль, 40% каналізаційних і всі 100% дощових вод м.Миколаєва попадають в лиман без очищення. Звідси – інфекційні захворювання ( навіть холера ), зараження риби гельмінтами.
Приблизно половину південної території Миколаївської області омивають води Чорного моря. Це внутрішнє море басейну Атлантичного океану, омиває береги України, Росії, Грузії, Румунії, Болгарії і Туреччини. В Чорному морі приблизно 160 видів риб, частина їх має промислове значення і виловлюється в межах Миколаївської області. Акваторія моря біля Миколаївської області неглибока, навпроти Очакова знаходиться півострів Кінбурнська Коса і багаточисленні острови. Тут дуже багата природа, тому частина цих територій включена в Чорноморський заповідник.
На території області 12 невеликих водосховищ і 128 ставків. Ставки використовуються також для розведення і відкорму ставкової риби, в основному карасів, коропів, товстолобиків.
В Миколаївській області в багатьох місцях розвідані і використовуються підземні води, наприклад, є джерела, колодязі, артезіанські свердловини. Здавна в Снігурівці на березі Інгульця є три потужних джерела прісної води. Розливається в пляшки також Снігурівська столова мінеральна вода. Зовсім недавно на території Миколаївського глиноземного заводу відкрите родовище хлорно — натрієвої столової води, яку розливає в пляшки пивзавод “Янтар”. Є мінеральна лікувально — столова вода у Веселинівському районі. Кривоозерська природна вода поступає з артезіанської свердловини глибиною 80 м і теж надходить в продаж.

ОХОРОНА І ВІДТВОРЕННЯ ТВАРИННОГО СВІТУ В УКРАЇНІ

1. Становище тваринного світу на Землі дуже складне, він вимирає кількісно як по кількості видів, так і по кількості особин в кожному виді. Вже неможливо відновити багато видів тварин, які були раніше характерними для багатьох екосистем. Основна причина цьому – перенаселення Землі людьми як біологічним видом та його хижацьке ставлення до природи. Незважаючи на те, що людина називає себе єдиним розумним біологічним видом, її дії часто свідчать про інше. Наслідком вимирання тваринного світу Землі стає те, що людина може опинитися в екологічній пустелі зі збідненим генофондом рослин і тварин.

2. Міжнародні організації розробляють правові норми охорони природи, в тому числі охорони тварин. Багато країн підписують добровільно відповідні міжнародні документи, створюють на своїх територіях природоохоронні території. Прикладом узгоджених дій є обмеження промислу диких тварин, зокрема риби, введення обмежувальних квот і повна заборона на промисел деяких видів тварин.


3. В Україні теж здійснюються заходи з охорони тваринного світу. Підтримуються природоохоронні території, збільшується їхня кількість. Розширюється просвітницька робота. Екологія як предмет вивчається у багатьох вищих навчальних закладах і у школах.

ВИЯВЛЕННЯ РІДКІСНИХ ТА ЗНИКАЮЧИХ ТВАРИН
ДОСЛІДЖУВАНОЇ МІСЦЕВОСТІ (МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ)

Ємуранчик, хорьок степовий, перев’язка, сліпиш піщаний, стерлядь, судак морський, білуга чорноморська, осетр атлантичний, вирезуб, гага, огар, орел – карлик, балобан, дрофа, лебідь – шипун, фазан, видра, сіра чапля, ондатра, норка, гадюка степова.

ТВАРИНИ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Відмітити літерою “ С “ ссавців, літерою “ П “ птахів

1. Ховрах сірий 17.Канюк
2. Жайворонок 18. Бабак
3. Перепілка 19. Лисиця-корсак
4. Тушканчик великий 20. Чайка
5. Полівка сіра 21. Мартин сріблястий
6. Вівсянка 22. Норець
7. Сіра куріпка 23. Качка
8. Хом’ячок сірий 24. Тхір-перев’язка
9. Сліпак 25. Їжак вухатий
10. Дрофа 26. Чапля
11. Степовий журавель 27. Бугай
12. Тхір степовий 28. Заєць-русак
13. Степова мишівка 29. Лисиця
14. Куниця кам’яна 30. Козуля
15. Дикий кролик 31. Єнотовидна собака
16. Степовий орел 32. Дикий кабан

Відмітити літерою “ Р “ риб

Верховодка харіус полоз жовтобрюхий
Щука язь гадюка степова
Лин лящ вуж
Судак сом окунь
Ящірка карась сазан
Жаба чихоня тараня
Білий амур товстолобик пиленгас

В Чорному морі є така риба ( + )

Осетер білуга китова акула
Севрюга скумбрія камбала
Кефаль ставрида кілька
Пилконіс оселедці акула-молот
Катран хамса латимерія

1. Яка, на ваш погляд, екологічно найбільш чиста риба для вживання в їжу:
а) морська б) прісноводна в) риба з центру океану

2. У Чорному морі водяться такі ссавці : ( 4 відповіді )
а) дельфін звичайний б)дельфін афаліна в) дельфін пихтун г) кашалот
д) білочеревий тюлень.

1 коментар:

  1. У вас тут хороші статті! Якщо хтось тут шукає позику для придбання житла чи інші потреби у фінансуванні,
    Я хочу, щоб ви зв’язалися з паном Бенджаміном за телефоном 247officedept@gmail.com Також за додатком Whats-App 1-989-394-3740 Коли мене познайомили з паном Бенджаміном, я виходив на ринок як перший покупець. Звичайно, мої потреби були дещо іншими, і у мене було безліч запитань. Перш ніж він надіслав мені мій лист попереднього схвалення, він зателефонував поговорити зі мною про те, що це означає і що може змінитися. Він зробив мене доступним майже будь-якої години за допомогою електронної пошти та текстових повідомлень. Він був дуже чуйним та обізнаним. Він також дуже прямий. Я пояснив йому, які були мої очікування щодо часу закриття та інших деталей. Він сказав, що виправдає ці очікування, але перевершив їх. Я так швидко закрив ріелтора, і продавець, звичайно, був у захваті від цього. Але як покупець я оцінив, що я пройшов через процес пропозиції позики пана Бенджаміна. Від попереднього затвердження до закриття - подорож була такою безшовною, і я вважаю себе щасливчиком, бо чув історії жахів. Я рекомендую його всім, хто шукає позику. Все оброблялося в електронному вигляді доцільно та надійно

    ВідповістиВидалити

Вітаю відвідувачів блогу

Матеріали блогу допоможуть вчителям і учням.Частина з них є фактично посібниками для вчителів, частину можуть використовувати учні. Можливі дрібні помилки чи дрібні недоробки, які будуть коригуватися при повторному читанні. Прохання дотримуватися авторських прав і у разі публічного використання матеріалів блогу робити посилання на назву блогу і автора. Якщо ви тут вперше і не можете зорієнтуватися, переходьте на головну сторінку, а на ній є також архів блогу. Користуйтеся також чорними трикутниками в архіві для орієнтації по сторінках.

Прихильники